Κύπρος: O Ν. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις

Κύπρος: O Ν. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις

«Μέσα στο πλαίσιο της στενής και τακτικής συνεργασίας» με την ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει για «τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, καθώς επίσης για την γενικότερη διαμορφωθείσα κατάσταση, σε σχέση με την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πιο συγκεκριμένα, προσθέτει, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

«Στόχος η ολοκλήρωση συμφωνίας για το εδαφικό στο Μον Πελεράν»

«Στόχος είναι η ολοκλήρωση συμφωνίας για το εδαφικό στο Μον Πελεράν, γεγονός που θα επιτρέψει την διεξαγωγή πολυμερούς συνόδου για την ασφάλεια, αφού προηγηθούν εντατικές διαπραγματεύσεις», αναφέρει η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση 33 χρόνων από την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ανακήρυξη της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ) στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

Οι διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνεται, βρίσκονται σε εξέλιξη «όχι μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων».

Στόχος, τονίζεται στην ανακοίνωση, ήταν και παραμένει η άρση της παρανομίας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και η απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Κόμματα, φοιτητές, μαθητές και άλλοι φορείς, με εκδηλώσεις και ανακοινώσεις καταδικάζουν την ανακήρυξη της παράνομης «ΤΔΒΚ» και εκφράζουν την ελπίδα η παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό να αποδώσει, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Στα κατεχόμενα έγιναν «πανηγυρικές» εκδηλώσεις με την παρουσία επισήμων από την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ