Κροατία: Εκλογικά αποτελέσματα

Κροατία: Εκλογικά αποτελέσματα

Ο "Πατριωτικός Συνασπισμός" με επικεφαλής τη συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και ο κεντροαριστερός συνασπισμός "Η Κροατία μεγαλώνει" με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) νίκησαν σε πέντε εκλογικές περιφέρειες ο καθένας, αλλά ο ο Πατριωτικός Συνασπισμός κέρδισε και τις ψήφους της διασποράς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Κροατία με καταμετρημένο το 99,79% των ψήφων.

Ο συνασπισμός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) καταλαμβάνει 59 έδρες (συμπεριλαμβανομένων των εδρών της διασποράς) στη Βουλή των 151 εδρών και ο συνασπισμός του SDP έχει 56 έδρες, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Έκπληξη των εκλογών είναι το κόμμα "Most" (Γέφυρα) που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στο Ζάγκρεμπ και στη νότια Κροατία και καταλαμβάνει 19 έδρες. Τρεις έδρες καταλαμβάνει η Δημοκρατική Συνέλευση Ίστριας (IDS), δύο έδρες η Κροατική Δημοκρατική Συμμαχία Σλαβονίας - Μπαράνια (HDSSP), δύο έδρες έχει ο συνδυασμός του δημάρχου Ζάγκρεμπ, Μίλαν Μπάντιτς. Από μία έδρα καταλαμβάνουν η Επιτυχημένη Κροατία και το Ζωντανό Τείχος.

Ο πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης μέχρι τώρα Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης, Τόμισλαβ Καραμάρκο ανακοίνωσε δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα τη νίκη του "Πατριωτικού Συνασπισμού", ο οποίος, όπως τόνισε, είναι ανοιχτός για συνεργασία με όλους, ανεξάρτητα από κομματικές διαφορές, επειδή πάνω από τα κόμματα είναι η Κροατία και συνεχάρη ιδιαίτερα το κόμμα "Most" για το εκλογικό αποτέλεσμα.

"Νικήσαμε και η νίκη αυτή είναι το αποκορύφωμα όλων των νικών μας τα τελευταία 3,5 χρόνια. Αυτή η νίκη μας οδηγεί στη θέση ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση" υπογράμμισε ο Τόμισλαβ Καραμάρκο.

Η πρόεδρος της χώρας Κ. Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς σίγουρη ότι η Κροατία θα έχει πολύ σύντομα πρωθυπουργό

Την πεποίθηση ότι η Κροατία πολύ σύντομα θα έχει εντολοδόχο πρωθυπουργό και σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα εργαστεί προς όφελος όλων των πολιτών της χώρας εξέφρασε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

Η πρόεδρος της Κροατίας αμέσως μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα συνεχάρη όλους τους βουλευτές που εκλέγονται και την "Πατριωτική Συμμαχία" ως σχετικό νικητή των εκλογών.

"Είμαι βέβαιη ότι στο εγγύς μέλλον η Κροατία θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση που θα εργάζεται προς όφελος της χώρας και όλων των πολιτών της" δήλωσε η κ. Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πρόεδρος αναθέτει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης σε πρόσωπο το οποίο, με βάση την κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο και μετά από διαβουλεύσεις, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου.

"Μετά τις διαβουλεύσεις, πιστεύω ότι θα έχουμε σύντομα εντολοδόχο πρωθυπουργό" δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας.

Η κ. Γκράμπαρ Κιτάροβιτς απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις να επιδείξουν ενότητα και να λάβουν υπόψη το συμφέρον της Κροατίας και των πολιτών της.

Κάλεσε όλα τα εκλεγμένα μέλη του νέου Κοινοβουλίου να σεβαστούν τις επιθυμίες των ανθρώπων που τους ψήφισαν και να θέσουν τα συμφέροντα του κράτους και του λαού πάνω από τα συμφέροντα των κομμάτων τους ή άλλα συμφέροντα.

"Πρέπει να αφήσουμε πίσω την προεκλογική εκστρατεία, τυχόν διχασμούς, κάθε σκληρή ή απρεπή λέξη που ειπώθηκε στην εκστρατεία. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών, στο γεγονός ότι όλοι έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να συνεχίσουμε να οδηγούμε Κροατία έξω από την κρίση και σε μια καλύτερη ζωή" τόνισε η πρόεδρος της χώρας και συνεχάρη όλους τους ψηφοφόρους, οι οποίοι στις εκλογές που διεξήχθησαν χωρίς επεισόδια, έδειξαν ότι η Κροατία ήταν μια ώριμη δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ