Κωστής Χατζηδάκης: Οι «καταστροφές» που προκαλέσαμε στον ΟΑΕΔ

Κωστής Χατζηδάκης: Οι «καταστροφές» που προκαλέσαμε στον ΟΑΕΔ

Φοβερές και ατελείωτες καταστροφές φέραμε με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή των Ελλήνων. Ας ξεκινήσω να τις απαριθμώ, έτσι όπως τις κατάλαβα από τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης:

Πρώτη δέσμη καταστροφών: Μετονομάσαμε τον ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) - ο ΟΑΕΔ είχε ονομαστεί επί δικτατορίας - και εισαγάγαμε νέα ψηφιακά εργαλεία: Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας. Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων. Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης του αναζητούντος εργασία.

Δεύτερη καταστροφή: Η νέα ΔΥΠΑ, θα διαχειρίζεται υπερδεκαπλάσια κονδύλια σε σχέση με το παρελθόν. Αναρωτιέμαι, τι διάλυση είναι αυτή που πάμε να προκαλέσουμε στη νέα Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με τον υπερδεκαπλασιασμό των κονδυλίων που θα διαχειρίζεται; Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και χωρίς να δαπανήσουμε τόσα χρήματα!

Τρίτη καταστροφή: Χαράσσουμε για πρώτη φορά από 2013 και μετά ουσιαστική στεγαστική πολιτική και την επεκτείνουμε στους νέους. Το ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι η Ισπανία ξεκινά πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για τη στεγαστική πολιτική. Εμείς, που είμαστε 4 φορές μικρότεροι από την Ισπανία σε πληθυσμό, φέρνουμε ένα πρόγραμμα 50% μεγαλύτερο από το ισπανικό. Και με τη νέα ΔΥΠΕ εκτελεστικό βραχίονα αυτής της πολιτικής. Τόσο ανάλγητοι είμαστε!

Τέταρτη καταστροφή: Ισχυρίζονται ότι κάνουμε δήθεν «ιδιωτικοποίηση» της κατάρτισης και θα μοιράσουμε τα λεφτά «δεξιά και αριστερά». Βέβαια, στην ακρόαση των φορέων που έγινε στη Βουλή, οι φορείς της κατάρτισης - τα ΚΕΚ όπως είναι γνωστά - φάνηκε να έχουν άλλη γνώμη, καθώς έκαναν πάρα πολλές παρατηρήσεις στο νόμο. Γιατί, άραγε; Μα, ακριβώς διότι ο νόμος αυτός θέτει νέους αυστηρούς κανόνες στην κατάρτιση! Συνδέει ένα μέρος των πόρων που θα διαχειρίζονται τα ΚΕΚ (το 30%) με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Που θα πιστοποιούνται μέσα από εξετάσεις. Το ίδιο θα ισχύει για τους καταρτιζόμενους. Έτσι ώστε η κατάρτιση να γίνει ένα ουσιαστικό εφόδιο για το μέλλον των ανέργων και των εργαζομένων! Επίσης, μία μικρή λεπτομέρεια, αλλά φαίνεται να “ξέχασε” ο ΣΥΡΙΖΑ πώς λειτουργεί το σύστημα σε όλη την Ευρώπη και πώς λειτουργούσε επί των ημερών του. Διότι, από όσο θυμάμαι, τα ίδια ιδιωτικά ΚΕΚ λειτουργούσαν και τότε! Και, φυσικά, «ξέχασαν» και κάτι άλλο: Ότι εμείς είμαστε οι πρώτοι που βάζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια στην κατάρτιση από εδώ και πέρα, ανοίγοντας τις πύλες των ΑΕΙ σε εργαζόμενους και ανέργους!

Πέμπτη καταστροφή: «Τιμωρούμε» τους ανέργους με το επίδομα εργασίας που εισαγάγαμε για πρώτη φορά! Τι είναι αυτό; Ο άνεργος επιδοτείται για 12 μήνες. Εμείς λέμε, αν βρεις δουλειά στους 4 μήνες, θα παίρνεις - εκτός από τον μισθό της επιχείρησης - και το 50% του επιδόματος ανεργίας, μέχρι να συμπληρωθεί το 12μηνο. Δεν μένουμε όμως μόνο σε αυτή την «τιμωρία». Εισάγουμε - επίσης για πρώτη φορά - ένα πριμ 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους, όταν συντάσσουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης. Ώστε να επανασυνδεθούν με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τελικά με την αγορά εργασίας. Είμαστε πραγματικά ανελέητοι!

Έκτη καταστροφή: Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισαγάγαμε - όχι για το επίδομα ανεργίας το οποίο δεν επηρεάζεται - αλλά για τα υπόλοιπα ωφελήματα του ΟΑΕΔ, όπως οι δωρεάν μεταφορές, ο κοινωνικός τουρισμός, η προνομιακή πρόσβαση στους διαγωνισμούς του δημοσίου κλπ. Λέμε λοιπόν, ότι για να έχει κανείς αυτά τα ωφελήματα, θα ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν και για το επίδομα θέρμανσης. Είναι αυτό αρνητικό; Είναι λογικό να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ωφελήματα άνεργοι που δηλώνουν εισοδήματα 30, 40, 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως; Δεν πρέπει, αναρωτιέμαι, να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς ανέργους, από τους καταχραστές αυτής της πολιτικής; Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, δέχεται εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης, αλλά δεν δέχεται σε αυτή την περίπτωση. Βγάλτε άκρη!

Έβδομη καταστροφή: Σε όσους παίρνουν το επίδομα ανεργίας, ερχόμαστε και λέμε ότι, εάν η ΔΥΠΑ τους κάνει 3 κατάλληλες προσφορές εργασίας (δηλαδή για θέσεις αντίστοιχες με τα πτυχία τους, τις θέσεις που έχουν δηλώσει ότι θέλουν, τον τόπο κατοικίας τους και τον τελευταίο μισθό τους) και τις αρνηθούν και τις τρεις, τότε διαγράφονται από το μητρώο των ανέργων για 2 χρόνια. Και σε αυτό, όχι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, τι να κάνουμε; Μήπως να τους δώσουμε και βραβείο;

Και έρχομαι στην τελευταία καταστροφή: στην τροπολογία που φέραμε με αυτό το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Εισαγάγαμε τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης. Ώστε, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, των ασφαλιστικών ιστορικών των ασφαλισμένων που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα “ΑΤΛΑΣ” του ΕΦΚΑ και των στοιχείων που θα προσκομίζουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, οι συντάξεις να βγαίνουν σε χρόνο - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι, λοιπόν, είπαμε να “τιμωρήσουμε” και τους συνταξιούχους, αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που έλεγαν οι ομιλητές της αντιπολίτευσης οι οποίοι μιλούσαν και ξαναμιλούσαν για φιάσκο. Προφανώς, δεν θα τους έχει μιλήσει κανείς για τις νέες τεχνολογίες!

Αυτές είναι οι βασικότερες «καταστροφές» που προκαλέσαμε με το νόμο. Το πιο εντυπωσιακό από όλα ωστόσο, μετά από τη σφοδρή κριτική που μας ασκήθηκε, είναι το πώς ψήφισε η αντιπολίτευση σε κρίσιμα άρθρα. Συγκεκριμένα: Η τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» καταψηφίστηκε μόνο από 23 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης το καταψήφισαν μόνο 22 βουλευτές. Τον ατομικό λογαριασμό δεξιοτήτων των ανέργων το καταψήφισαν μόνο 22 βουλευτές. Τα κριτήρια αξιολόγησης και λογοδοσίας των παρόχων κατάρτισης μόνο 45 βουλευτές. Τόση «καταστροφή» επέφερε ο νόμος «Δουλειές Ξανά», που η αντιπολίτευση «ξέχασε» να καταψηφίσει πολλά από τα άρθρα στα οποία είχε ασκήσει έντονη κριτική! Τουλάχιστον την επόμενη φορά ας επιδείξουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση για να μην εκτίθενται!

Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης ήταν το σύνηθες: η κυβέρνηση στερείται κοινωνικής ευαισθησίας, ενώ η αντιπολίτευση «κολυμπάει» μέσα σε αυτή. Η κυβέρνηση αυτή όμως, τα 2,5 και κάτι χρόνια που κυβερνά έχει δείξει συγκεκριμένα δείγματα γραφής στην κοινωνική πολιτική. Μεταξύ άλλων: Μειώσαμε την ανεργία από το 17,2% τον Ιούλιο του 2019 στο 12,8 % τον Φεβρουάριο του 2022. Τριπλασιάσαμε τους ρυθμούς των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Προχωρούμε σύντομα σε νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας από τον Ιούνιο αρχικά σε τράπεζες και σούπερ - μάρκετ. Ξεκινάμε τον προσωπικό βοηθό και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας για τους ανάπηρους συμπολίτες μας. Ξεκινήσαμε ήδη το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς. Προωθούμε τους χώρους φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Και το 2021 ήταν χρονιά - ρεκόρ ως προς τις αποφάσεις για την έκδοση κύριων συντάξεων!

Όλα αυτά είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια πολιτική με θετικό αποτύπωμα για εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ασφαλισμένους, τους ανάπηρους, όλους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Δεν διεκδικούμε, φυσικά, το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Αλλά όλα όσα περιέγραψα δείχνουν, ότι έχουμε συγκεκριμένα δείγματα γραφής στο επίπεδο της κοινωνικής αποτελεσματικότητας!