Κορονοϊός: Υπερδιασπορά στον τελικό του EURO 2021 - Πιθανότατα 2.300 θεατές θετικοί «κόλλησαν» 3.404 φιλάθλους

Κορονοϊός: Υπερδιασπορά στον τελικό του EURO 2021 - Πιθανότατα 2.300 θεατές θετικοί «κόλλησαν» 3.404 φιλάθλους

Ο τελικός του EURO 2021 στο στάδιο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου στις 11 Ιουλίου, καθόσον φαίνεται ήταν μια εκδήλωση «υπερδιασποράς» του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα περίπου 2.300 άτομα που παρακολούθησαν τον αγώνα ήταν «πιθανό να είχαν προσβληθεί» από τον κορονοϊό εκείνη την εποχή, όπως ανέφερε η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη μάλιστα ευρήματα της βρετανικής κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, άλλα 3.404 άτομα που παρακολούθησαν τον αγώνα μεταξύ Ιταλίας και Αγγλίας (3-2 στα πέναλτι/1-1) εκδήλωσαν συμπτώματα κορονοϊού λίγο μετά τον τελικό της 11ης Ιουλίου και πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό στο γήπεδο του Λονδίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα Public Health England.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω αγώνας, με πλήθος 67.000 ατόμων μέσα στο γήπεδο, ήταν ο πρώτος τελικός της Αγγλίας σε ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου από τότε που η χώρα φιλοξένησε και κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

«Τα δεδομένα δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός όταν υπάρχει στενή επαφή και αυτό θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για όλους μας καθώς προσπαθούμε και επιστρέφουμε σε μια ''προσεκτική κανονικότητα'' για άλλη μια φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Τζένιφερ Σμιθ, αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια της Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας. 

Άλλες δοκιμαστικές εκδηλώσεις σε διάστημα τεσσάρων μηνών έδειξαν πολύ λιγότερα θετικά τεστ και ήταν ευρέως σύμφωνες ή χαμηλότερες από τους εθνικούς μέσους όρους.

Το Βρετανικό Grand Prix της Φόρμουλα 1 στο Silverstone τον Ιούλιο συγκέντρωσε πλήθος 350.000 ατόμων, το μεγαλύτερο στη Βρετανία εδώ και περισσότερους από 18 μήνες, και σε διάστημα τριών ημερών είχε 585 περιπτώσεις που καταγράφηκαν από το εθνικό σύστημα υγείας της εν λόγω χώρας. 

Από αυτές τις περιπτώσεις, 343 ήταν πιθανό να ήταν ήδη μολυσματικές κατά τη διάρκεια του γεγονότος και τα υπόλοιπα πιθανότατα να είχαν αποκτήσει μόλυνση τότε.

Αντιστοίχως, τα πρωταθλήματα τένις στο Wimbledon, με περίπου 300.000 άτομα να παρακολουθούν τις δύο εβδομάδες, κατέγραψαν 881 περιπτώσεις.

«Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να επανεισαγάγουμε με ασφάλεια μαζικά αθλήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά είναι σημαντικό οι άνθρωποι να παραμείνουν προσεκτικοί όταν αναμειγνύονται σε πολύ πολυσύχναστα περιβάλλοντα», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν.

«Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ποδοσφαιρική σεζόν, τα θέατρα και τις συναυλίες ασφαλείς με πλήθος κόσμου αυτό το χειμώνα, παροτρύνω τους λάτρεις του αθλητισμού, της μουσικής και του πολιτισμού να κάνουν το εμβόλιο, καθώς αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να μπορέσουμε να εκτοξεύσουμε ξανά τα μεγάλα γεγονότα σε όλους τους κυλίνδρους», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά.