Κολομβία: Οι FARC προειδοποιούν για τη δράση ακροδεξιών παραστρατιωτικών

Κολομβία: Οι FARC προειδοποιούν για τη δράση ακροδεξιών παραστρατιωτικών

Η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) προειδοποίησε σήμερα ότι η κλιμάκωση της βίας των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας ειρήνης με την κυβέρνηση, κατά την έναρξη ενός νέου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους αντάρτες και την Μπογοτά στην Αβάνα σήμερα.

Οι αντιπροσωπείες των FARC και της κυβέρνησης συναντήθηκαν ξανά έπειτα από διακοπή δύο εβδομάδων. Τα μέρη έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται στην Αβάνα επί τρία χρόνια και πλέον, ωστόσο ήραν την προθεσμία που είχαν θέσει για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, εξαιτίας των διαφωνιών τους για το λεπτό ζήτημα του αφοπλισμού.

Οι αντάρτες φοβούνται για την ασφάλεια των μαχητών τους μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης. Οι FARC επισήμαναν πως μια επίδειξη δύναμης που έκαναν μέλη μιας συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος —φορώντας στολές της παραστρατιωτικής οργάνωσης από την οποία προήλθε η συμμορία— έχει στόχο τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η συμμορία, γνωστή με την ονομασία Ουραμπένιος, εξανάγκασε σχολεία και επιχειρήσεις να κλείσουν επί δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα, όταν μέλη της σκότωσαν πέντε ανθρώπους.

«Με παραστρατιωτικές οργανώσεις, με εγκλήματα και επιθέσεις, με τρομοκρατία και απειλές δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα η ειρήνη», τόνισε ο Πάμπλο Κατατούμπο, ανώτερο στέλεχος των FARC, τονίζοντας ότι η οργάνωση θέλει να επιτευχθεί το ταχύτερο συμφωνία για την χορήγηση εγγυήσεων για την ασφάλεια των ανταρτών.

Η βία στην Κολομβία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, εν μέρει λόγω της μονομερούς εκεχειρίας που έχουν κηρύξει οι FARC. Αλλά οι δολοφονίες προσωπικοτήτων τοπικών κοινωνιών, συνδικαλιστών και πολιτικών ακτιβιστών αυξήθηκαν κατά 35% πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου μελετών CERAC, η οποία καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου.

Τη δεκαετία του 1980, εκατοντάδες πρώην μέλη των FARC είχαν εκτελεστεί από παραστρατιωτικούς όταν κατέθεσαν τα όπλα και εντάχθηκαν στην πολιτική. Οι φόβοι επανάληψης του κύματος φόνων εκείνης της εποχής βρίσκονται εν μέρει πίσω από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι αντάρτες να μην αφοπλιστούν εάν δεν πάρουν πειστικές εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, γεγονός που έχει περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις, τις οποίες φιλοξενεί η Κούβα.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας Ετσέβερι είχε υποστηρίξει πως 0ι αντάρτες χρησιμοποιούν το «φάντασμα» των παραστρατιωτικών οργανώσεων για να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Επίσημα, οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις της Κολομβίας είχαν διαλυθεί από το 2003 ως το 2006 και η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τα διάδοχα σχήματα ως τέτοιες οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος έχει δηλώσει ότι μόλις υπογραφεί η συμφωνία ειρήνης το κράτος θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει συμμορίες όπως αυτή των Ουραμπένιος.

Ωστόσο οι FARC αντέτειναν ότι οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις είναι κάθε άλλο παρά «φάντασμα».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε προειδοποιήσει τον Μάρτιο ότι οι οργανώσεις αυτές αποτελούν σοβαρή απειλή για την εφαρμογή μιας συμφωνίας ειρήνης και είχε καλέσει την κυβέρνηση του Σάντος να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ