Κινητοποιήσεις ενόψει του ασφαλιστικού

Κινητοποιήσεις ενόψει του ασφαλιστικού

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό. 

Στη Θεσσαλονίκη, στο τελικό στάδιο προετοιμασίας για την κινητοποίηση της 20ής Ιανουαρίου βρίσκονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, με την πλειοψηφία αυτών να αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «και με δέκα μέτρα χιόνι η κινητοποίηση θα γίνει και τα μπλόκα που θα στηθούν θα μείνουν στη θέση τους για όσο καιρό χρειαστεί». Υπενθυμίζεται, ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Περισσότερα από 700 τρακτέρ βρίσκονται από την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, συγκεντρωμένα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «συνεχώς ενδυναμώνεται το μπλόκο, με τρακτέρ και συναδέλφους, που ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα βγουν στους δρόμους». «Δεν προτιθέμεθα να κλείσουμε τα σύνορα και να δημιουργήσουμε προβλήματα στους οδηγούς» ξεκαθάρισε ο ίδιος και διευκρίνισε ότι τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στο πάρκινγκ του Προμαχώνα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αμπατζής σημείωσε ότι, καθημερινά, θα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με τα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα γενικές συνελεύσεις σε όλα τα χωριά του νομού Σερρών.

Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, συνεδριάζει απόψε το βράδυ, προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα βγούμε στους δρόμους και εμείς, απλώς μένει να ξεκαθαρίσουμε εάν αυτό θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου ή λίγο αργότερα, αλλά και να οριστικοποιηθεί η ακριβής τοποθεσία όπου θα στηθούν τα τρακτέρ μας» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας. Ξεκαθαρίζοντας ότι το «μπλόκο στην Κουλούρα θα στηθεί», ο κ. Χαλκίδης τόνισε ότι «παρόλο που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, ωστόσο, ήδη, συνάδελφοι βγάζουν τα τρακτέρ τους σε πλατείες χωριών, δηλώνοντας έτσι έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποίησεις».

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, αυτοί που συντάσσονται με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 του τρέχοντος μήνα, οπότε εγκαινιάζεται η Agrotica, και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα.

Σε κοινή γραμμή με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων βρίσκονται η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων, η Πανελλήνια Ένωση Παράκτιων Αλιευτικών Σκαφών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, οι Σύλλογοι Νέων Αγροτών, οι Επιτροπές Αγώνα (συνεταιριστές), η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας και ανεξάρτητοι σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων έχουν, ήδη, εισέλθει αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα Γιαννιτσά Πέλλας, την Πιερία, αλλά και τον νομό Χαλκιδικής, ενώ αυτοί της ανατολικής Θεσσαλονίκης τηρούν στάση αναμονής, έχοντας, ωστόσο, προλειάνει το έδαφος, όπως δήλωσε ο αγροσυνδικαλιστής, Αργύρης Μαρίσιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Σερρών, εκτός από τα τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στον Προμαχώνα, περισσότερα από 70 τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στο 7ο χλμ Αμφίπολης-Δράμας, 26 στη Μαυροθάλασσα, 35 στο Ροδολίβους, πέντε στην Ευκαρπία, πέντε στη Νέα Ζίχνη, οκτώ στα Ίβηρα, 21 στο Αιγίνιο Πιερίας, συνολικά 15 στις δύο εισόδους στον νομό Κιλκίς, 24 στην Παλαιά Πέλλα, 100 στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών και άλλα 13 στον Μηλότοπο της περιοχής, ενώ στον νομό Ημαθίας βρίσκονται δύο στην Αλεξάνδρεια, 17 στην Καβάσιλα, 14 στην Κυψέλη, 12 στο Νησί και οκτώ στα Τρίκαλα.

Παράλληλα, στο δρόμο κατεβαίνουν αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας. Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Αργολίδας, από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στον σταθμό του τρένου, από μεθαύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Σήμερα το απόγευμα, στο κτίριο της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των παραγωγικών φορέων και των εκπροσώπων της Αργολίδας στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπου θα συζητήσουν και θα γίνει ενημέρωση για το φορολογικό και το ασφαλιστικό και θα οργανώσουν τον αγώνα τους.

«Καλούμε όλους τους επιστημονικούς, εμπορικούς και επαγγελματικούς φορείς, να συζητήσουμε και αναλύσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει η προσπάθεια εξαθλίωσης που επιβάλλουν οι λεγόμενοι θεσμοί- δανειστές σε όλους τους τομείς» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι αγρότες της Αργολίδας, την Τετάρτη, έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν με πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ συγκέντρωση αγροτών από αγροτικούς συλλόγους της νότιας Λακωνίας, στο πνευματικό κέντρο της Σκάλας, όπου έγινε ενημέρωση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και για τα τεκταινόμενα στον χώρο των κινητοποιήσεων Ππνελλαδικά.

Οι αγρότες, ομόφωνα αποφάσισαν, από μεθαύριο Τετάρτη, να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό, θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, οι αγρότες υποστηρίζουν: «Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα μας είναι σε κατοχή και δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Είναι απλά τα πράγματα. Αν δεν αγωνιστούμε θα εξαφανιστούμε. Αν όμως αγωνιστούμε έχουμε ελπίδες να καταφέρουμε να μείνουμε στη γη μας και να συνεισφέρουμε πραγματικά στην οικονομία της χώρας μας. Τουλάχιστον, ας πέσουμε μαχόμενοι και όχι "καναπεδόμενοι"».

Παναττική στάση εργασίας και μηχανοκίνητη πορεία από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Στάση εργασίας για τους υπαλλήλους των δήμων της Αττικής προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για το ασφαλιστικό.

Η στάση θα διαρκέσει από τις 11:00 έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας, ενώ η πορεία διαμαρτυρίας με απορριμματοφόρα θα ξεκινήσει στις 12:00 από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, επί της πλατείας Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο, και θα καταλήξει στη Βουλή.

Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιφερειακές συσκέψεις για την ενημέρωση διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων-μελών της Ομοσπονδίας, σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ