Κινεζικό αλιευτικό σκάφος κρατείται στον Ισημερινό με την κατηγορία παράνομης αλιείας

Κινεζικό αλιευτικό σκάφος κρατείται στον Ισημερινό με την κατηγορία παράνομης αλιείας

Οι αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν μία υπόθεση, όπου ένα κινεζικό πλοίο κρατείται στον Ισημερινό με την κατηγορία παράνομης αλιείας.

Δικαστής στον Ισημερινό καταδίκασε καθένα από τα 20 μέλη του κινεζικού πληρώματος σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για παράνομη αλιεία στην περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος Γκαλαπάγκος και τους επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 5,9 εκατ. δολαρίων.

«Η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σε όλες τις μορφές παράνομης αλιείας και έχει μηδενική ανοχή για ενέργειες που συνεπάγονται την παράνομη εμπορία απειλούμενων ειδών άγριας ζωής και των προϊόντων τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσούνγινγκ.

«Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε αλιεία στα χωρικά ύδατα του Ισημερινού, το κινεζικό πλοίο απέπλευσε από τα Γκαλαπάγκος χωρίς άδεια», πρόσθεσε η Χούα.

Η Kινέζα αξιωματούχος δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα διερευνήσει όλες τις ενέργειες του πλοίου στην ανοικτή θάλασσα και θα τιμωρήσει όλες τις παραβιάσεις σύμφωνα με το διεθνές και το κινεζικό δίκαιο.

«Η Κίνα σέβεται τις ανησυχίες του Ισημερινού για τα θαλάσσια απόθεματα των νησιών Γκαλαπάγκος», είπε η Χούα και πρόσθεσε οτι οι αρχές της Κίνας θα ζητήσουν από όλα τα κινεζικά αλιευτικά σκάφη να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να αποφεύγουν να εισέρχονται στην εν λόγω περιοχή.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα, ο Ισημερινός να αντιμετωπίσει το περιστατικό με δίκαιο τρόπο και να προστατεύσει τα δικαιώματα του κινεζικού πληρώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ