Κίνα, τα νέα lockdowns και η παταγώδης αποτυχία της «μηδενικής ανοχής»

Κίνα, τα νέα lockdowns και η παταγώδης αποτυχία της «μηδενικής ανοχής»

Αντιμέτωποι με νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και νέα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται τα 17,7 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Σεντζέν, που γειτνιάζει στο μεγάλο hub τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ. Στην πόλη καταγράφηκε ανοδική πορεία των κρουσμάτων από τα τέλη Αυγούστου και το αυστηρό lockdown επέστρεψε, με τις Αρχές να συμβουλεύουν τους κατοίκους να μείνουν σπίτι τους και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και του υπόγειου σιδηρόδρομου να σταματούν προσωρινά ενώ οι πολίτες εκφράζουν φόβους ότι το lockdown θα διαρκέσει περισσότερο από τις λίγες ημέρες για τις οποίες είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Την ίδια ώρα περιορισμούς στις μετακινήσεις τους υφίστανται τα 21,2 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης Σενγκντού, με τον εφιάλτη των lockdown να επιστρέφει στις μέγα - μητροπόλεις του ασιατικού γίγαντα.

Από την περασμένη Δευτέρα ορισμένοι περιορισμοί που αφορούσαν την εστίαση και την επίσκεψη σε πάρκα χαλάρωσαν και αρκετοί σταθμοί του υπόγειου σιδηροδρόμου τέθηκαν ξανά σε λειτουργία, προκειμένου να μην διαταραχθεί όλη η ζωή της πόλης εξαιτίας της εμμονής των αρχών στη zero Covid πολιτική, που στοχεύει στην κατάπνιξη κάθε νέου ξεσπάσματος.

Η επιστροφή της καραντίνας συνάντησε λιγότερες αντιδράσεις στην πόλη Σεντζέν σε σχέση με άλλες πόλεις της Κίνας που είχαν βιώσει σκληρά lockdown στο πρόσφατο παρελθόν. Από τα τέλη Αυγούστου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα, αριθμός που παραμένει μικρότερος από την τελευταία μεγάλη έξαρση της πανδημίας στην πόλη στα μέσα Μαρτίου.

Ωστόσο στη Σεντζέν οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής καθώς κάνουν επιδημιολογική επιτήρηση για τη διασπορά των νέων υποπαραλλαγών του στελέχους Όμικρον, με τον φόβο ότι αν αυτές οι υποπαραλλαγές παρουσιάσουν μεγάλη διαφορά λόγω της υπερμεταδοτικότητάς τους, τα κρούσματα θα εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη σε γρήγορο χρονικό διάστημα.

Ο φόβος των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών είναι αυτός που ωθεί τις υγειονομικές αρχές της Κίνας να εμμένουν σε αυτήν την παράλογη zero covid στρατηγική. Ωστόσο παρά την εμμονή του ασιατικού γίγαντα σε αυτήν την απάνθρωπη στρατηγική, που δεν δέχεται την παραμικρή εξάπλωση κάθε νέου ξεσπάσματος κορονοϊού, ο υπόλοιπος κόσμος τάσσεται κατά οποιονδήποτε νέων περιοριστικών μέτρων. Οι ειδικοί στην Ελλάδα συντάσσονται με την υπόλοιπη Ευρώπη στο ότι έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί η εποχή της υποχρεωτικότητας και ότι από δω και εμπρός, καθώς μεταβαίνουμε προς την ενδημική φάση της πανδημίας, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και για τον εμβολιασμό, όχι όμως υποχρέωση και επιβολή κυρώσεων. 

Παρότι η πρώιμη έξαρση της γρίπης έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές  αρχές στην Ελλάδα χτυπώντας ένα καμπανάκι κινδύνου για την πίεση που ενδέχεται να δεχτεί το  σύστημα υγείας αν συνυπάρξουν απανωτά περιστατικά γρίπης και κορονοϊού, η γραμμή στην οποία εμμένει η χώρα μας είναι σύσταση και προαιρετική τήρηση των μέτρων, με έμφαση στους ευπαθείς, οι οποίοι θα πρέπει να προσέχουν τον εαυτό τους και να εμβολιαστούν άμεσα με αναμνηστική δόση.