Κενό γράμμα η εκεχειρία στη Γούτα της Συρίας - Συνεχίζονται οι βομβραδισμοί

Κενό γράμμα η εκεχειρία στη Γούτα της Συρίας - Συνεχίζονται οι βομβραδισμοί

Με εντολή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, τέθηκε σε ισχύ πεντάωρη εκεχειρία στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε χθες να επιβληθεί ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 09:00 ως τις 14:00 (ώρα Συρίας και Ελλάδας) στην ανατολική Γούτα και να δημιουργηθεί ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» ώστε να μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή οι άμαχοι.

Ωστόσο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την ανατολική Γούτα, καθώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τους Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην ανατολική Γούτα αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP στη Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλης της ανατολικής Γούτα, καθώς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νύκτα ήταν ήρεμη στον θύλακα εκτός από κάποια πυρά του πυροβολικού τα οποία ακούστηκαν λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Η ανατολική Γούτα είναι ένα από τα τελευταία ισχυρά προπύργια των ανταρτών στη Συρία. Για τον λόγο αυτό έχει καταστεί στόχος σφοδρών βομβαρδισμών του συριακού στρατού με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 550 άμαχοι από τις 18 Φεβρουαρίου.

Πριν μία εβδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres, είχε εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» του για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή.

Ο Guterres απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές στον πόλεμο να τηρήσουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως αυτές που αφορούν την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, επισήμανε ο εκπρόσωπός του.

Ο Guterres υπενθύμισε ότι η Ανατολική Γούτα είχε οριστεί ως μια από τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη συμφωνία για την οποία είχαν μεσολαβήσει η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, τρία κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία, και προέτρεψε όλες τις πλευρές να τηρήσουν «τις δεσμεύσεις τους ως προς αυτό».

Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της χαρακτηρίζει την εκεχειρία που αποφάσισε η Ρωσία «πραξικόπημα» εναντίον της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η αποκαλούμενη ανθρωπιστική εκεχειρία είναι ένα πραξικόπημα ενάντια στην αρχική απόφαση του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε το Σάββατο. Η Ρωσία δεν ήθελε ποτέ εκεχειρία στην ανατολική Γούτα και αυτό απεδείχθη ξεκάθαρα», τόνισε εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

«Οι Ρώσοι σκέφτηκαν αυτή την ιδέα της εκεχειρίας για να ξεγελάσουν τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία ασκεί πίεση στη Μόσχα και απειλεί να καταφύγει σε άλλα μέσα» για να επιβάλει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, πρόσθεσε.

Ο ΟΑΧΟ ερευνά ενδεχόμενες χημικές επιθέσεις στην ανατολική Γούτα

Ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ερευνά ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών σε πρόσφατες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον συριακό στρατό εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ο ΟΑΧΟ με έδρα τη Χάγη ξεκίνησε έρευνα την Κυριακή βασιζόμενος στις καταγγελίες για επανειλημμένη χρήση βομβών χλωρίου στην ανατολική Γούτα, εξήγησαν οι διπλωματικές πηγές.

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία προειδοποίησαν νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα στηρίξουν μια στοχευμένη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού, αν υπάρξουν αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad.

Μεταξύ των επιθέσεων που θα εξετάσει η ομάδα του ΟΑΧΟ είναι αυτή που σημειώθηκε την Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας ένα παιδί εμφάνισε συμπτώματ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP