ΚΕΦΙΜ: Η επικίνδυνη άγνοια των νέων Ελλήνων σχετικά με τον κομμουνισμό

ΚΕΦΙΜ: Η επικίνδυνη άγνοια των νέων Ελλήνων σχετικά με τον κομμουνισμό

Την 9η Νοεμβρίου, πριν από 31 χρόνια, έπεσε το Τείχος του Βερολίνου που σηματοδότησε την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Τα αποτελέσματα του αποτυχημένου κομμουνιστικού εγχειρήματος είναι όλο και πιο δυσδιάκριτα στα μάτια της νεολαίας μας που δυσκολεύεται να αναγνωρίσει ποιες χώρες είχαν κομμουνισμό και ποιες όχι, σύμφωνα με τη μελέτη «Γνώση και άγνοια των νέων Ελλήνων σχετικά με τον κομμουνισμό» του καθηγητή οικονομικών Σωτήρη Γεωργανά, που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η πλειοψηφία της νεολαίας μας φαίνεται να πιστεύει ότι η σοβιετική Ελλάδα θα ήταν περίπου ίδια με τη σημερινή, ίσως και πλουσιότερη, αν είχε ενταχθεί στη ρωσική σφαίρα επιρροής μετά τον Β’ ΠΠ.

Η μελέτη, έχει ως στόχο την καταγραφή και μέτρηση των γνώσεων των νέων Ελλήνων (18-40) σχετικά με τον κομμουνισμό και το πώς οι γνώσεις και οι στάσεις τους συσχετίζονται με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Ανάμεσα στα κύρια ευρήματα της μελέτης:

  • 2 στους 3 απαντήσαντες στην έρευνα δεν γνωρίζουν ότι το Τείχος του Βερολίνου χτίστηκε το 1961.
  • 1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι οικονομικό σύστημα της Ρωσίας τα πρώτα 20 χρόνια μετά τον Β’ ΠΠ ήταν κομμουνιστικό. Σχεδόν το 1 στους 2 δεν γνωρίζει ότι η Τσεχοσλοβακία και η Πολωνία ήταν επίσης κομμουνιστικές χώρες.
  • 1 στους 4 θεωρεί λανθασμένα ότι και η Αργεντινή υπήρξε κομμουνιστική, με το ίδιο λάθος να κάνουν 10% των ερωτηθέντων ακόμα και στην περίπτωση της Ιαπωνίας.
  • Ούτε 2,4% των ερωτηθέντων μπορούν να διανοηθούν ότι η αναμονή για ένα ευτελέστατο ανατολικογερμανικό αυτοκίνητο Τραμπάντ ξεπερνούσε την δεκαετία.
  • 6 στους 10 φαίνεται να πιστεύουν ότι η σοβιετική Ελλάδα θα ήταν περίπου ίδια με την σημερινή, ή ίσως και πλουσιότερη αν είχε ενταχθεί στην ρωσική σφαίρα επιρροής μετά τον Β’ ΠΠ.
  • Μόλις 16% καταλαβαίνουν ότι αιτία για την αύξηση των μισθών στην Ελλάδα από το 1900 έως το 2000 είναι η άνοδος  της παραγωγικότητας, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (66%) θεωρεί ότι όλα είναι θέμα δανεικών.
  • Υπάρχει μια σαφής τάση για περισσότερα λάθη στις απαντήσεις των ερωτηθέντων από τις τεχνικές επιστήμες, ενώ κοιτώντας το τελευταίο απολυτήριο / πτυχίο του ατόμου, η τάση είναι απολύτως ξεκάθαρη, για λιγότερα λάθη όσο υψηλότερο το επίπεδο.
  • Οι σημερινοί νέοι δείχνουν να έχουν ισχυρότερη άγνοια από τους μεγαλύτερους για τα θέματα που αφορούν τα πρώην κομμουνιστικά καθεστώτα, τουλάχιστον όσον αφορά τις ηλικίες 18 έως 40 περίπου.

Βρείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Όπως τονίζει ο ερευνητής, Αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο City, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ, Σωτήρης Γεωργανάς: «Σε μια δημοκρατία, τέτοια άγνοια είναι επικίνδυνη. Αν δεν διδασκόμαστε από τα λάθη των γειτόνων μας κινδυνεύουμε να τα επαναλάβουμε».