ΚΕΕΛΠΝΟ: Κανένα στοιχείο για κρούσμα χολέρας - Νέες καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Κανένα στοιχείο για κρούσμα χολέρας - Νέες καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ

Δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ανίχνευση χολέρας στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» το ΚΕΕΛΠΝΟ, με αφορμή τις σχετικές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ παράλληλα διευκρινίζει ότι δεν έχει δεχθεί καμία καταγγελία για κρούσμα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επιμένει στις καταγγελίες του, ενώ αμφισβητεί και την αξιοπιστία της διαδικασίας που ακολουθείται και των αποτελεσμάτων της εξέτασης από το ΚΕΔΥ, τα οποία αναμένονται αύριο Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ανίχνευση δονακίου της χολέρας σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) διευκρινίζει ότι:

Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αμφισβήτησε επί της ουσίας την αξιοπιστία και αυτής της διαδικασίας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για τη χολέρα στο ΚΕΔΥ όπου θα σταλούν τα δείγματα προς εξέταση. Ελπίζω και πιστεύω σήμερα ότι μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, να τα προμηθευτούν». 

«Η Επιτροπή λοιμώξεων στις 5 Οκτωβρίου πήρε δείγμα από αυτά τα νερά και το έστειλε στο μικροβιολογικό του νοσοκομείου για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει το βακτήριο της χολέρας. Δεν λύθηκε το θέμα επειδή σφραγίστηκε ο χώρος.  Αν δεν εντοπίσουμε από πού έφευγαν τα νερά, δεν έχουμε βρει το πρόβλημα».

«Αυτό που λέει τώρα το υπουργείο και η διοίκηση του νοσοκομείου, ότι θα πάρουν νέα δείγματα, δεν λύνει το πρόβλημα γιατί τώρα μπορεί να μην υφίσταται ζήτημα, αλλά να υπήρχε πριν από λίγες ημέρες, ή να υπάρξει πάλι», τόνισε επίσης ο κ. Γιαννάκος.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Βεζυράκης, μιλώντας στοNewpost, διέψευσε τα όσα αναφέρονται περί χολέρας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται πιθανότατα για μια εντεροπαθογόνο νόσο. «Ουδέποτε ανέφερα ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξήχθησαν έδειξαν χολέρα. Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου μας είναι αναρμόδιο για τέτοιας φύσεως έλεγχο για αυτό και τα δείγματα τα στείλαμε στο ΚΕΔΥ», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, ο κ. Βεζυράκης είχε ανακοινώσει ότι, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία λόγω των συγκεντρωμένων υδάτων στην αποθήκη ξηράς τροφής, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου δείγματα. Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο πραγματοποίησε μία πρώτη εκτίμηση και στη συνέχεια ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο.

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του νοσοκομείου, «μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι στο περιβαλλοντικό δείγμα που εξέτασε το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου βρέθηκε μη εντεροπαθογόνο δονάκιο, ένα βακτήριο που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

«Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, πρόκειται για βακτήρια που ζουν στα νερά», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, εξηγώντας ότι «υπάρχουν εκατομμύρια δονάκια -είδη του συγκεκριμένου βακτηρίου- ένα από αυτά είναι το πολύ επικίνδυνο δονάκιο της χολέρας».

Διαβάστε ακόμα:

- Φωτογραφίες από τα υπόγεια του «Έλενα Βενιζέλου» έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ

Διαβάστε Περισσότερα