Κατέβηκαν οι τόνοι στη ΝΔ

Κατέβηκαν οι τόνοι στη ΝΔ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Δεν γνωρίζουμε αν ήταν το ένστικτο αυτοσυντήρησης που λειτούργησε, πάντως το κλίμα στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, δεν θύμιζε σε τίποτα το εμφυλιοπολεμικό σκηνικό των προηγούμενων ημερών ή και ωρών όπου όλα στο εσωτερικό της ΝΔ κινούνταν στο ρυθμό μίας ανεξέλεγκτης εσωκομματικής κρίσης που πυροδοτούσε ακόμη και σενάρια διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν πρόκειται για απαρχή μίας σταθερής πορείας αποκλιμάκωσης της έντασης στο εσωτερικό της ΝΔ ή για προσωρινή και ενδεχομένως σύντομη,  ανάπαυλα είναι κάτι που θα φανεί, ασφαλώς, τις προσεχείς ημέρες.  Η αλήθεια είναι πάντως ότι από το απόγευμα της Τρίτης όλοι οι εμπλεκόμενοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, παράγοντες αυτής της εσωκομματικής κρίσης έκαναν κινήσεις στην κατεύθυνση της εκτόνωσης.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την μεταβατική Προεδρία της ΝΔ και επέλεξε να μην δώσει το παρών ούτε στη συνεδρίαση της ΚΟ. Ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος ανέλαβε το πολιτικό μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για το φιάσκο της Κυριακής, δηλώνοντας κώλυμα και δεν θα ασκεί πλέον καθήκοντα Προέδρου της ΚΕΦΕ, τα οποία, όπως έγινε γνωστό μετά την συνεδρίαση της ΚΟ, θα ανατεθούν με βάση το καταστατικό, στον Γιάννη Τραγάκη ως αρχαιότερο εκ των βουλευτών που συμμετέχουν στην ΚΕΦΕ.

Ο νέος μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης  κάλεσε  τους 4 υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους «για να ξεφύγει η παράταξη από το τέλμα και το αδιέξοδο», οι τρεις συνυποψήφιοι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να το πράξουν, δεσμευόμενοι και σε έναν «κώδικα δεοντολογίας» που δεν θα επιτρέπει προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, ενώ τόσο οι υποψήφιοι Πρόεδροι όσο και οι βουλευτές εξέφρασαν τη στήριξή τους στο νέο μεταβατικό Πρόεδρο του κόμματος κλείνοντας έτσι άμεσα και κάθε συζήτηση για αμφισβήτηση της καταστατικής δυνατότητας του κ. Μεϊμαράκη να ορίσει Αντιπρόεδρο που θα ασκεί καθήκοντα Προέδρου. 

Αλλά και το σύνολο των βουλευτών, είτε με τις ομιλίες τους, είτε με τη σιωπή τους, όπως ο Μάκης Βορίδης, απέφυγαν να δώσουν συνέχεια σε αντιπαραθέσεις των προηγούμενων ημερών και έτσι, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο κ. Πλακιωτάκης εμφανίστηκε  αισιόδοξος ότι η ΝΔ προχωρά «ενωμένα και συντεταγμένα στην επόμενη ημέρα, με εγγυητή της ενότητας την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι έλειψαν οι προβληματισμοί, αλλά και οι διαφωνίες. Κοινή συνισταμένη πολλών τοποθετήσεων αποτέλεσε η αγωνία των βουλευτών να ολοκληρωθεί επιτυχώς και με αξιοπιστία η διαδικασία των εκλογών. Οι πάντες έλεγαν ότι δεύτερο φιάσκο δεν μπορεί να το αντέξει η ΝΔ και ο προβληματισμός αποτυπώθηκε, μεταξύ άλλων  και σε σειρά προτάσεων σε σχέση με τη διαδικασία που θα ήταν καλό να ακολουθηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Κώστας Γκιουλέκας πρότεινε μάλιστα να εκλεγεί από την ΚΟ 5μελής ομάδα βουλευτών  που θα αναλάβει όλη την εποπτεία της διαδικασίας, πρόταση που μόλις έγινε γνωστή προκάλεσε πάντως αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΕΦΕ, καθώς είναι η μόνη αρμόδια για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών. Η Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε διεξαγωγή με βάση τους εκλογικούς καταλόγους ανά δήμο, ενώ  η Άννα Καραμανλή να πραγματοποιηθούν προεγγραφές μελών ως τις 11 Δεκεμβρίου και να διεξαχθούν οι εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου.

Η σαφής κατεύθυνση τόσο των ίδιων των υποψηφίων όσο και της πλειοψηφίας των βουλευτών ήταν πάντως ότι οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τα ταχύτερο, έστω και εάν διατυπώθηκε και διαφορετική άποψη, από τον Νίκο Δένδια και πέντε ακόμη βουλευτές, που σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου ώστε να προηγηθεί Συνέδριο του κόμματος.

Στόχος της ΝΔ παραμένει η διεξαγωγή εκλογών στις 13 Δεκεμβρίου, αλλά η ΚΕΦΕ, που ενισχυμένη πλέον και με καθηγητή Πληροφορικής σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, συνεδριάζει σε καθημερινή βάση, εξακολουθεί να κινείται στη λογική να μην ανακοινωθεί ημερομηνία πριν κλείσει το θέμα της επιλογής αξιόπιστης εταιρείας η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία και θα εγγυηθεί τη διεξαγωγή της. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα αυτό την Πέμπτη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ασκήθηκε κριτική και στους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για την απουσία τους από την συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θανάσης Δαβάκης επεσήμανε ότι έπρεπε και οι δύο να είναι παρόντες και διερωτήθηκε μάλιστα "τι ρόλο επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους σε μία τόσο κρίσιμη φάση που διέρχεται το κόμμα"; Αλλά και ο Κώστας Τασούλας φέρεται να είπε ότι "εμείς οι βαστάζοι καλούμαστε σε μία κρίσιμη ΚΟ να διαχειριστούμε μία τεράστια κρίση της ΝΔ, ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί απουσιάζουν" .

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σταμάτης σχολίασε εμμέσως όσα ειπώθηκαν από την  Ντόρα Μπακογιάννη σε σχέση με τις εκλογές του 2009, λέγοντας ότι «έξι χρόνια μετά τις εκλογές κάποιοι θυμήθηκαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των εκλογών που εγγυήθηκαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Δημήτρης Σιούφας».

Διαφορετικές προσεγγίσεις εξακολουθούν να καταγράφονται πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ σε σχέση και με την τακτική απέναντι στα σενάρια συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε στην άποψη ότι πρέπει να τοποθετηθούν επ' αυτών πριν από τις εσωκομματικές εκλογές όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι ώστε να έχουν καθαρή εντολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεσης, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο», ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ». Διατυπώθηκε ωστόσο και η άποψη, όπως του Κωστή Χατζηδάκη,  ότι αυτό το ζήτημα πρέπει επί του παρόντος να μείνει στην άκρη, κατεύθυνση στην οποία φαίνεται να κινείται και η μεταβατική ηγεσία του κόμματος.