Καταψηφίστηκαν οι προτάσεις μομφής κατά της ιταλικής κυβέρνησης

Καταψηφίστηκαν οι προτάσεις μομφής κατά της ιταλικής κυβέρνησης

Η ιταλική γερουσία καταψήφισε την πρόταση μομφής του κινήματος Πέντε Αστέρων κατά της κυβέρνησης του Matteo Renzi. Ενενήντα έξι γερουσιαστές εκφράσθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής και εκατόν ογδόντα τρεις κατά.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από τους Πέντε Αστέρες, με αναφορά σε συλλογική, πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης Renzi, σε ότι αφορά την πρόσφατη παραίτηση της υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Φεντερίκα Γκουίντι. Η πρώην υπουργός - τεχνοκράτης - φέρεται να ευνόησε τον σύντροφό της, ο οποίος είναι σύμβουλος πετρελαϊκών εταιρειών, χάρη σε ειδική τροπολογία που εγκρίθηκε από την συμπολίτευση.

Στη συνέχεια, η ιταλική γερουσία καταψήφισε και την πρόταση μομφής της κεντροδεξιάς κατά της κυβέρνησης. Την πρόταση υπερψήφισαν ενενήντα τρεις γερουσιαστές από την Φόρτσα Ιταλία και την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ενώ εκατόν ογδόντα - από το Δημοκρατικό Κόμμα, την Νέα Κεντροδεξιά και τη Λαϊκή και Φιλελεύθερη Συμμαχία - την καταψήφισαν.

Ο Matteo Renzi, παίρνοντας τον λόγο στην γερουσία, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησής του, με ιδιαίτερη έμφαση στην έγκριση των θεσμικών αλλαγών και του νέου εκλογικού νόμου, ενώ πρόσθεσε ότι η τυχόν ενοχή πολιτικών ιθυνόντων αποδεικνύεται μόνον στο τέλος της κάθε δίκης, και όχι με την απλή αποστολή κλήσης σε απολογία.

Παράλληλα, ζήτησε να μην υπάρξει δικαστικός απολυταρχισμός o οποίος να χρησιμοποιηθεί κατά της κυβέρνησης, κάτι που θα αποτελούσε, όπως είπε, «πραγματική βαρβαρότητα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ