Καραντίνα στην Σανγκάη: Κατακραυγή για θανάτωση σκύλων από τις Αρχές

Καραντίνα στην Σανγκάη: Κατακραυγή για θανάτωση σκύλων από τις Αρχές

Την οργή και τον αποτροπιασμό τους για τους πρωτοφανούς σκληρότητας περιορισμούς που έχουν επιβάλει στην Σανγκάη οι Αρχές για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοΐού εκφράζουν μέσω αναρτήσεων τους οι κάτοικοι.

Βίντεο με δολοφονία ενός σκύλου corgi  στο όνομα της προστασίας του πληθυσμού από τον κορονοιό, τραγούδια με βρισιές για το κομμουνιστικό καθεστώς και τσακωμοί με άνδρες ασφαλείας που είναι ντυμένοι με ειδικές στολές προστασίας, αποτελούν πια συχνές εικόνες στα social media. 

Ομολογουμένως, το βίντεο με την θανάτωση του σκύλου είναι αυτό που έχει κάνει τη μεγαλύτερη αίσθηση. Συγκεκριμένα, μετά την απομάκρυνση του ιδιοκτήτη του που βρέθηκε θετικός στον κορονοΐό, άνδρας των Αρχών αποφάσισε να σκοτώσει τον σκύλο του για να μην μεταδώσει τον ιό σε περίπτωση που τον είχε κολλήσει και αυτός. 

«Αυτή η ανάρτηση σχετικά με το corgi  αναδημοσιεύεται συνεχώς στο WeChat μου», δήλωσε κάτοικος της Σαγκάης στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να αναλάβουν δράση μέσω ψηφισμάτων και μιλώντας στην κοινότητά τους... οπότε ελπίζω ότι ο θυμός και ο φόβος θα μετατραπούν σε κάτι πιο θετικό», πρόσθεσε. 

Σε ένα άλλο viral δυστοπικό βίντεο, drone στριφογυρίζει μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών τη νύχτα μεταδίδοντας ένα μήνυμα που προτρέπει τους κατοίκους να «ελέγχουν την επιθυμία της ψυχής τους για ελευθερία». Η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επαληθευτεί, αλλά αποδίδεται σε πρωτοβουλία των τοπικών Αρχών σε γειτονιά της Σανγκάη κάτοικοι από την οποία φέρονται να είχαν κυκλοφορήσει βίντεο με υβριστικά τραγούδια για τους αξιωματούχους. 

Μερική χαλάρωση των μέτρων 

Το κινεζικό χρηματοοικονομικό κέντρο της Σανγκάης θα αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown σε κάποιες περιοχές από σήμερα, παρά το γεγονός ότι καταγράφονται πάνω από 25.000 νέα κρούσματα COVID-19. 

Οι πιέσεις εντείνονται προς τις αρχές της πολυπληθέστερης κινεζικής πόλης --και μιας εκ των πλουσιότερων-- από τους κατοίκους οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο απογοητευμένοι καθώς οι περιορισμοί τραβούν σε μάκρος, με αποτέλεσμα ορισμένοι εξ αυτών να δυσκολεύονται να βρουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων.

Η Σανγκάη κατατάσσει τα συγκροτήματα κατοικιών σε τρεις κατηγορίες κινδύνου, ως ένα βήμα προς το να επιτραπούν οι ‘κατάλληλες δραστηριότητες’ από πολίτες σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν θετικά περιστατικά κορονοϊού σε διάρκεια δύο εβδομάδων, δήλωσε ο Γκου Χονγκχούι, αξιωματούχος της πόλης.

Αν και δεν ήταν άμεσα σαφές πόσοι από τους 25 εκατ. κατοίκους θα επωφεληθούν από μια άμεση χαλάρωση των lockdowns, η κίνηση αυτή υπόσχεται κάποια ανακούφιση για πολλούς που έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πάνω από τρεις εβδομάδες σε μια μάχη κατά της μεγαλύτερης έξαρσης στην Κίνα από τότε που εντοπίστηκε ο κορονοϊός στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019.

Ωστόσο, η πολιτική της ‘δυναμικής εκκαθάρισης’ παραμένει η ‘καλύτερη επιλογή’ για τη Σανγκάη, δήλωσε ο αξιωματούχος Λιανγκ Γουανιάν. Είναι παραπλανητικό να αντιμετωπίζει κανείς την Όμικρον ως μια ‘μεγάλη γρίπη’ και η χαλάρωση της επιφυλακής στην Κίνα θα εκθέσει τον τεράστιο αριθμό ηλικιωμένων πολιτών της σε κίνδυνο, ιδίως καθώς μεταλλάσσεται ο ιός, δήλωσε ο Λιάνγκ, που είναι επικεφαλής  της Εθνικής Επιτροπής Υγείας για την COVID-19.