Ιταλία: Απών ο M. Renzi στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος

Ιταλία: Απών ο M. Renzi στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος

Η ιταλική κεντροαριστερά ετοιμάζεται να αναλύσει την αρνητική έκβαση των εκλογών της 4ης Μαρτίου, στην εθνική διεύθυνση του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Ρώμη.

Στο μεταξύ, ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην βουλή, Ettore Rosato, έκανε γνωστό ότι ο απερχόμενος επικεφαλής του κόμματος, Matteo Renzi «δεν θα λάβει μέρος, ως υποψήφιος, στις επόμενες ανοικτές εκλογές για την ανάδειξη νέου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος». Ο Rosato, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού La 7, πρόσθεσε ότι «οι Δημοκρατικοί δεν εννοούν να μπουν ούτε σε κυβέρνηση με την Λέγκα, ούτε με τα Πέντε Αστέρια».

«Όσοι έλαβαν από τους Ιταλούς την εντολή να κυβερνήσουν, πρέπει να το πράξουν και να δείξουν αν διαθέτουν τις σχετικές ικανότητες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την γραμμή του Matteo Renzi.

Παράλληλα, όμως, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Michele Emiliano, τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια και ζήτησε «να καταβληθεί προσπάθεια, συγχρόνως, ώστε να επιστρέψουν μέσα στο κόμμα στελέχη όπως ο Pier Luigi Bersani και ο επικεφαλής της αριστερής δύναμης Ελεύθεροι και Ίσοι, Pietro Grasso».

Είναι σαφές, πάντως, ότι η εσωτερική αντιπαράθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα για το αν θα πρέπει να επιλεγεί η συγκυβέρνηση με άλλη πολιτική δύναμη ή η παραμονή στην αντιπολίτευση, έχει μόλις αρχίσει και ότι για να ληφθεί μια οριστική απόφαση, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP