To Ιράν επιθυμεί την παραμονή S. Hariri στην πρωθυπουργία του Λιβάνου

To Ιράν επιθυμεί την παραμονή S. Hariri στην πρωθυπουργία του Λιβάνου

Η Τεχεράνη ελπίζει ο Saad al-Hariri να παραμείνει πρωθυπουργός του Λιβάνου, δήλωσε ιρανός αξιωματούχος σήμερα διαψεύδοντας ότι παραιτήθηκε έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του σε έντονο κλίμα στη Βηρυτό.

Ο Hariri παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου ενώ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία λέγοντας ότι θεωρεί πως υπάρχει σχέδιο εξόντωσής του και κατηγορώντας το Ιράν και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ και σύμμαχο της Τεχεράνης ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο.

Ο Hariri μετέβη στο Ριάντ στις 3 Νοεμβρίου έπειτα από συνάντησή του στη Βηρυτό με τον Ali Akbar Velayati, τον ανώτερο σύμβουλο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khamenei.

"Ο Hariri ισχυρίζεται ότι κατά τη συνάντησή μας ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, αλλά δεν είπε κάτι τέτοιο", είπε ο Velayati, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης.

"Η συνάντησή μας δεν ήταν καθόλου τεταμένη. Πρόκειται για ψέματα", είπε.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ριάντ ότι υποδαυλίζει την ένταση καθώς "δεν μπορεί να ανεχτεί τη στρατηγική φιλία" Τεχεράνης-Βηρυτού.

Ο Velayati πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντησή τους ο Hariri προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν τον Ιανουάριο 2016 έπειτα από την πυρπόληση της πρεσβείας της στην Τεχεράνη από εξαγριωμένους ιρανούς διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση ενός ανώτερου σιίτη κληρικού από το Ριάντ.

Σύμφωνα με τον Velayati, η Τεχεράνη ελπίζει να επιστρέψει ο Hariri στον Λίβανο και να συνεχίσει την θητεία του πρωθυπουργού "αν το επιτρέπουν οι νόμοι της χώρας".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil δήλωσε σήμερα ότι η ελευθερία του Saad al-Hariri θα αποδειχθεί μονάχα μόλις επιστρέψει στη χώρα του από τη Σαουδική Αραβία και ότι οι όποιες κυρώσεις εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας θα αποσταθεροποιούσαν την ευρύτερη περιοχή.

Ο Hariri ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του από την θέση του πρωθυπουργού της χώρας σε ζωντανή μετάδοση από το Ριάντ πριν από 10 ημέρες.

«Οποιαδήποτε μέτρα (εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας) δεν θα στοχοθετούσαν μονάχα τον Λίβανο και τη σταθερότητά του, θα συνιστούσαν τιμωρία για την περιοχή διότι η αποσταθεροποίηση του Λιβάνου θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση της περιοχής» τόνισε ο Bassil κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Παρίσι.

«Οι πρώτοι που θα επλήττοντο θα ήταν οι Σύροι στον Λίβανο» συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

Στήριξη του πρωθυπουργού της Γαλλίας στον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι ο Saad al-Hariri πρέπει να μπορεί «να επιστρέψει ελεύθερα» στη χώρα του εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εdouard Philippe ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Το διακύβευμα είναι ο Hariri να μπορέσει να επιστρέψει ελεύθερα στη χώρα του για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση σύμφωνα με το Σύνταγμα του Λιβάνου» δήλωσε ο Philippe, υπογραμμίζοντας ότι με την απόφαση του Saad al-Hariri, την οποία γνωστοποίησε από τη Σαουδική Αραβία, ξεκίνησε μια «περίοδος αβεβαιότητας που πρέπει να κλείσει σύντομα».

Ο Εdouard Philippe διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία συνεχίζει να δίνει «ιδιαίτερη προσοχή στον Λίβανο», μια χώρα «η οποία βρίσκεται σε μια εμπόλεμη περιοχή και συνεχίζει ξεκάθαρα να αποτελεί μοντέλο πολυπολιτισμικότητας που πρέπει απόλυτα να διαφυλαχθεί».

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η Γαλλία ενεργεί προκειμένου τα κόμματα του Λιβάνου, όλοι όσοι ασκούν επιρροή στον Λίβανο, να δεσμευτούν ώστε η κατάσταση να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στην κανονικότητα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ