ΗΠΑ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή εβδομαδιαίο rapid test για τους εργαζόμενους

ΗΠΑ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή εβδομαδιαίο rapid test για τους εργαζόμενους

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε χθες Πέμπτη, πως εκατομμύρια εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οίκους ευγηρίας που συμμετέχουν στο Medicare και το Medicaid θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί επίσης μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού ή της υποβολής σε διαγνωστικό τεστ μία φορά την εβδομάδα αφορά όλους τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 100 ανθρώπους, τους υγειονομικούς και όλους όσοι εργάζονται για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαίτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και περισσότεροι άνθρωποι να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Όμως σε πολλές συναντήσεις με εταιρίες και οργανώσεις της βιομηχανίας που εκπροσωπούν το λιανεμπόριο, εταιρίες υλικοτεχνικής υποστήριξης, εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών, εκτελεστικά στελέχη ζήτησαν από την κυβέρνηση να καθυστερήσει την εφαρμογή του για μετά την Πρωτοχρονιά, επικαλούμενοι ανησυχίες για ελλείψεις εργαζομένων.

Συνολικά περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών εργαζομένων είναι πλέον υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

Εξάλλου πολλές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η United Airlines, έχουν ήδη απαιτήσει από τους εργαζόμενούς τους να εμβολιαστούν. Η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε τους 67.000 εργαζόμενούς της ότι θα απολυθούν αν δεν ανοσοποιηθούν κατά της covid-19. Μέχρι χθες Πέμπτη μόνο 2.000 εξ αυτών είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους και οι περισσότεροι άλλοι εμβολιάστηκαν.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει περισσότεροι από 750.000 άνθρωποι από την covid-19.