ΗΠΑ: Το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στο συριακό εναέριο χώρο

ΗΠΑ: Το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στο συριακό εναέριο χώρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama "για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης", μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους εχθές το βράδυ.

"Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών", αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ο Barack Obama υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μεταβατικής προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

ΗΠΑ: Το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στο συριακό εναέριο χώρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρίφθηκε από την Τουρκία χθες χτυπήθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας μετά από μια πρόσκαιρη εισβολή του τουρκικού εναέριου χώρου, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Ο αξιωματούχος είπε, παράλληλα, ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ανίχνευση της θερμικής υπογραφής του μαχητικού.

Erdogan: Η Άγκυρα δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση

Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία του ρωσικού τζετ χθες, λέγοντας ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο τούρκους πολίτες.

Κοινά σχέδια με την Τουρκία μπορεί να ακυρωθούν

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Medvedev δήλωσε σήμερα ότι η κατάρριψη χθες του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων.

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι τουρκικές εταιρίες μπορεί να χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς, επισημαίνει ο Medvedev σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Ασφαλής και ο δεύτερος πιλότος 

Ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επιστρέφει σε ρωσική βάση στη Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και μετέδωσε το IFAX.

Νωρίτερα, ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία είχε γνωστοποιήσει ότι ο ένας από τους δύο ρώσους πιλότους του Su-24 διασώθηκε από τον συριακό στρατό και μεταφέρεται στη ρωσική βάση στη Συρία.

"Ο ένας πιλότος τραυματίσθηκε όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο και σκοτώθηκε με άγριο τρόπο στο έδαφος από τους τζιχαντιστές στην περιοχή και ο δεύτερος κατόρθωσε να αποδράσει και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισυνελέγη από τον συριακό στρατό και πρέπει να μεταφέρεται στην ρωσική αεροπορική βάση", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Διαβάστε ακόμα:

- Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στην περιοχή