ΗΠΑ: Ο υπ. Άμυνας Α. Carter καλεί την Τουρκία να κάνει περισσότερα στη Συρία

ΗΠΑ: Ο υπ. Άμυνας Α. Carter καλεί την Τουρκία να κάνει περισσότερα στη Συρία

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αδημονεί να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία για να μπορέσουν οι ντόπιες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η εμπλοκή του μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό των περίπου 50 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που έχει ήδη ανακοινωθεί, δήλωσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ashton Carter.

«Αυτό είναι μόνο το ορεκτικό», είπε ο Κάρτερ μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Αν βρούμε περισσότερες δυνάμεις που μπορούμε να ενισχύσουμε κατ'' αυτόν τον τρόπο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα... Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερα και θα μας εξουσιοδοτήσει να κάνουμε περισσότερα, όταν έχουμε ευκαιρίες», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο κ. Carter επέμεινε στο ότι η Ουάσινγκτον θέλει οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του ΙΚ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία: η Άγκυρα δεν ελέγχει ουσιαστικά τα σύνορά της αφότου εμφανίστηκε αυτή η οργάνωση, σημείωσε. Οι ΗΠΑ θέλουν η Τουρκία να καταδιώξει τα πρόσωπα εκείνα που υποστηρίζουν το ΙΚ, πρόσωπα που «παρεισφρέουν στην Τουρκία», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Κάρτερ πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θέλει η Τουρκία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, «τόσο στον αέρα, όσο και επί του πεδίου», εναντίον του ΙΚ. «Χρειαζόμαστε εκείνη (σ.σ. η Τουρκία) να κάνει περισσότερα τόσο στο έδαφός της, ώστε να ελέγχει τα σύνορα, πράγμα που δεν έχει κάνει αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά» το ΙΚ, επισήμανε. «Θα θέλαμε (οι δυνάμεις της Τουρκίας) να επιχειρούν τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στόχο το ΙΚ. Έχουν στόχο το PKK», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση η οποία δρα στη νοτιοανατολική Τουρκία και έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Νωρίτερα ο Κάρτερ διεμήνυσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «έτοιμος» να αναπτύξει κι άλλες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων στο Ιράκ, οι οποίες θα βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις να διεξάγουν επιδρομές, να απελευθερώνουν όμηρους, να συλλαμβάνουν ηγετικά στελέχη και να διεξάγουν επιχειρήσεις και στη γειτονική Συρία.

Η νέα αποστολή των αμερικανικών ΕΔ θα είναι μεγαλύτερη από αυτή στην οποία έχει ήδη ανατεθεί να δρα μέσα στη Συρία, πρόσθεσε ο Carter χωρίς να διευκρινίσει πόσους ακριβώς άνδρες θα έχει στη διάθεσή της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barak Obama δέχεται πιέσεις να κλιμακώσει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα ο Ομπάμα δίσταζε να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις κι αντ'' αυτού έστελνε συμβούλους, εκπαιδευτές και μικρές ομάδες ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι οι νέες ομάδες των ΕΔ που θα αναπτυχθούν θα επιτρέψουν την ταχύτερη συλλογή πληροφοριών, κάτι που θα «κάνει τις επιχειρήσεις μας πολύ πιο αποτελεσματικές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ