ΗΠΑ: Ο Β.Obama συναντήθηκε με τη δήμαρχο του Φλιντ για το θέμα του μολυσμένου νερού

ΗΠΑ: Ο Β.Obama συναντήθηκε με τη δήμαρχο του Φλιντ για το θέμα του μολυσμένου νερού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama υποδέχθηκε χθες στον Λευκό Οίκο την Karen Weaver, δήμαρχο του Φλιντ, στο Μίσιγκαν, της πόλης που βρίσκεται στο επίκεντρο του πρόσφατου υγειονομικού σκανδάλου στις ΗΠΑ μετά την μόλυνση του νερού της εξαιτίας περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Η συνάντηση αυτή επέτρεψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι του Φλιντ αντιμετωπίζουν την υγειονομική αυτή κρίση και "τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η πόλη, οι κάτοικοί της και οι επιχειρήσεις" της, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Obama αναμένεται να μεταβεί σήμερα στο Ντιτρόιτ, στο βόρειο Μίσιγκαν, με στόχο να προβάλει την υγιή κατάσταση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά δεν θα επισκεφθεί το Φλιντ, το οποίο βρίσκεται 110 χλμ βορειότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Josh Earnest.

Παρά τις πιέσεις των ομοσπονδιακών αρχών και τις εξετάσεις που έγιναν σε παιδιά στο Φλιντ, τα οποία έφεραν σχεδόν τα διπλάσια επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους, οι τοπικοί αξιωματούχοι περίμεναν μήνες προτού επέμβουν και το κόστος της επισκευής των υποδομών του δικτύου ύδρευσης του Φλιντ μπορεί να ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2011 ο κυβερνήτης Rick Snyder διόρισε έναν οικονομικό ελεγκτή για να αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της πόλης. Για να μειωθούν οι λειτουργικές του δαπάνες, ο δήμος άρχισε τρία χρόνια αργότερα να αντλεί νερό από ένα τοπικό ποτάμι παρά να το αγοράζει από το Ντιτρόιτ.

Λίγο μετά την αλλαγή αυτή, οι κάτοικοι του Φλιντ άρχισαν να διαμαρτύρονται για την ποιότητα του νερού, το οποίο ευθυνόταν σύμφωνα με τους ίδιους για την πρόκληση εμέτου, τριχόπτωση και δερματικά εξανθήματα. Έπειτα από μερικούς μήνες, οι δημοτικές αρχές εξέδωσαν πολλές προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους της πόλης στις οποίες τους συνέστηναν να βράζουν το νερό προτού το καταναλώσουν, έπειτα από τον εντοπισμό ενός επικίνδυνου βακτηρίου.

Η λύση που βρέθηκε για να αντιμετωπιστεί το βακτήριο αυτό αύξησε τα επίπεδα των ρύπων στο νερό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι παλιές σωληνώσεις του δικτύου υδροδότησης της πόλης να αρχίσουν να απελευθερώνουν μόλυβδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ