Η Συρία ετοιμάζεται για τους πυραύλους του Τραμπ - Εκκενώνονται αεροδρόμια και βάσεις

Η Συρία ετοιμάζεται για τους πυραύλους του Τραμπ - Εκκενώνονται αεροδρόμια και βάσεις

Σε δηλώσεις και... αναρτήσεις στο Twitter περιορίζεται μέχρι στιγμής η σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας με φόντο τη Συρία, ωστόσο οι εξελίξεις επί συριακού εδάφους είναι ραγδαίες. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ να εγκαταλείπουν τα κύρια αεροδρόμια και τις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ ότι «οι πύραυλοι έρχονται στη Συρία». 

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, δήλωσε ότι είναι «έτοιμος» να παράσχει τις κατάλληλες επιλογές στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να εφαρμόσει στρατιωτικά αντίποινα για τη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία.

Εντούτοις, σε ερώτηση αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να κατηγορηθούν οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση αυτή, ο Μάτις τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εξακολουθούν να αξιολογούν» τις πληροφορίες.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική στον κόσμο». Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας δήλωσε πως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα και ότι τέτοιες σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος με tweet προειδοποίησε τη Ρωσία να προετοιμαστεί για τους «έξυπνους» πυραύλους, απαντώντας στην ουσία, στον Ρώσο πρέσβη στον Λίβανο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα καταρρίψει κάθε πύραυλο που θα εκτοξευτεί κατά στόχων σε συριακό έδαφος. 

Στη συνέχεια είχαμε μπαράζ δηλώσεων με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να «καρφώνει» τον Τραμπ ότι με τις επικείμενες αεροπορικές επιθέσεις θέλει να καταστρέψει κάθε αποδεικτικό στοιχείο για να μην μπορούν οι εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν το κατά πόσο έγινε επίθεση με χημικά στη Ντούμα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ, μάλιστα, χαρακτήρισε κατασκευασμένη τη συγκεκριμένη επίθεση, η οποία αποτελεί αφορμή για να σηκώσει τους τόνους ο Τραμπ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τον συριακό πόλεμο και έχει την έδρα της στη Βρετανία, ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ προσπαθεί να «κρυφτεί», αποχωρώντας από εγκαταστάσεις που θεωρούνται πιθανοί στόχοι αμερικανικών επιδρομών. 

Μάλιστα, πληροφορίες από συριακά ΜΜΕ αναφέρουν οι συριακές δυνάμεις μετασταθμεύουν σε βάσεις που διατηρεί η Ρωσία στη Συρία, καθώς θεωρούν ότι δεν θα πληγούν από αμερικανική επίθεση. Από τη μεριά της η γαλλική Le Figaro υποστηρίζει ότι ο Άσαντ έχει θέσει τις δυνάμεις τους σε αυξημένη επιφυλακή για τις επόμενες τρεις ημέρες οπότε και θεωρεί ότι θα εκδηλωθεί η αμερικανική επίθεση.

Φωτογραφία: APImages