Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για τον λαϊκισμό και το στοίχημα του Κέντρου

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για τον λαϊκισμό και το στοίχημα του Κέντρου

Σαφή δείγματα της τακτικής που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όταν αυτή εκκινήσει την άνοιξη του 2023, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στο 14ο συνέδριο της ΝΔ.

Με ξεκάθαρη διάθεση να «ζεστάνει» το πολιτικό κλίμα ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες, ταυτίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με τον λαϊκισμό για μία ακόμα φορά. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μάλιστα προειδοποίησε ότι η χώρα θα ξαναζήσει την επανάληψη της προεκλογικής περιόδου του 2019. 

«Στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί. Θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, θα είναι η πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Τορπιλίζοντας τη θέση της χώρας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον» είπε  χαρακτηριστικά. 

Το μεγάλο στοίχημα πάντως για τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως φάνηκε και από την παρουσία του στο συνέδριο, θα είναι η επικράτηση στο Κέντρο. Ένα εγχείρημα που μόνο εύκολο δε θα είναι που όμως θα κρίνει το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο, γιαυτό και η παραδοχή ότι «η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από το Κέντρο» θα ακούγεται συχνά στο δρόμο προς τις εκλογές. 

Στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι το τριήμερο συνέδριο έδωσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια γενναία επανεκκίνηση της ΝΔ τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό πεδίο. Το βάρος για τη διεξαγωγή του «σήκωσαν» κυρίως ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης  Δημητριάδης, ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος και ο γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο επανέλαβε την ήδη δημόσια διαβεβαίωση του ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023 αλλά παρουσίασε και τα βασικά στοιχεία του οδικού χάρτη που θα οδηγήσουν τελικώς στις κάλπες.

Δράσεις και πρωτοβουλίες που θα χαρακτηρίσουν το κυβερνητικό έργο των επόμενων μηνών στην τελική ευθεία προς τη λαϊκή ετυμηγορία. Με άλλα λόγια ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε στους πολίτες τα θέματα για τα οποία θα ζητήσει να αξιολογηθεί και να κριθεί η κυβέρνηση του, όταν φτάσει η στιγμή της κάλπης. Μεταξύ αυτών:

- Η  έξοδος της Ελλάδας από την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας. Μέσα δηλαδή  στο 2023 η χώρα μας  να πετύχει την  επενδυτική βαθμίδα, στοιχείο που θα βελτιώσει εξαιρετικά τους όρους δανεισμού και άρα την ελληνική οικονομία. 

- Μέσα στον επόμενο χρόνο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης  και του ΕΣΠΑ να ενισχύσουν την απασχόληση, την ψηφιοποίηση του κράτους, τα μεγάλα έργα και την πράσινη μετάβαση.  

- Εντός του 2022 να δοθεί έμφαση στον τομέα της  υγείας, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Την ίδια περίοδο να υπάρξει καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία για το χώρο της  παιδείας που θα αφορά  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

-  Άμεση αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας, μέσα από την παραγωγή ενέργειας  είτε από ΑΠΕ είτε από υδρογονάνθρακες. 

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού που ήδη ισχύει, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση του τέλους αλληλεγγύης, μέτρα τα οποία θα έχουν τεθεί  όλα σε εφαρμογή μέχρι το τέλους του χρόνου, θα προσδώσουν μία νέα δυναμική στο χώρο της εργασίας. Στοιχείο που επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κάλπες.