Η νέα κανονικότητα του κορονοϊού - Τι προβλέπεται

Η νέα κανονικότητα του κορονοϊού - Τι προβλέπεται

Επιστροφή στην κανονικότητα από Δευτέρα, όμως πρόκειται για μία νέα κανονικότητα την εποχή του κορονοϊού, που δεν θα έχει σχέση με εκείνη της προ πανδημίας. Οι μετακινήσεις δεν θα γίνονται με SMS και βεβαιώσεις, μαγαζιά θα ανοίξουν αλλά τα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή συγχρωτισμού και εξάπλωσης του ιού καθώς και τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.

Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ (μόνο με ραντεβού), καταστήματα οπτικών, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα πώλησης φυτών, καταστήματα πώλησης υποδημάτων, καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας ενώ θα επαναλειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές και θα επιτραπεί η μετακίνηση των παραγωγών για αυτές μεταξύ περιφερειών. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα.

Βασικό μέτρο είναι η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων σε όλες τις δραστηριότητες είτε επισκέψεις σε καταστήματα, είτε σε δημόσιους χώρους καθώς και η πρόβλεψη πως δεν επιτρέπονται συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα μπορούν να βρίσκονται συγχρόνως 4 άτομα εάν πρόκειται για επιχείρηση έως 20 τ.μ., 4 άτομα συν ένα επιπλέον άτομο ανά 10 τ.μ. εφόσον πρόκειται για επιχείρηση από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. και 12 άτομα συν ένα επιπλέον ανά 15 τ.μ. σε επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ.

Οι μάσκες

Αναπόσπαστο πλέον «αξεσουάρ» θα είναι οι μάσκες, που οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν σε πολλές περιπτώσεις. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας από εργαζόμενους –μαζί με τη χρήση γαντιών- και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και όσες υπηρεσίες προϋποθέτουν σωματική επαφή, όπως επίσης και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας και από τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Επίσης, στις επιχειρήσεις θα απαγορεύεται η χρήση ανελκυστήρων και σε περίπτωση ειδικών αναγκών θα πρέπει να εισέρχεται μόνο το 40% του προβλεπόμενου αριθμού ατόμων.

Από Δευτέρα ξεκινάνε επίσης σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, ενώ προβλέπεται και η ατομική λατρεία με περιορισμό συναθροίσεων τα 10 άτομα στις εκκλησίες. Επίσης, θα επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες.

Οι μετακινήσεις

Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν για τις μετακινήσεις, μετά και την κατάργηση που θα ισχύσει για τη χρήση SMS και γραπτών βεβαιώσεων. Δεν θα επιτρέπεται σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση σε άλλο νομό και οι μετακινήσεις σε νησιά ή μεταξύ αυτών, πλην εξαιρέσεων.

Παράλληλα, στις ώρες αιχμής δηλαδή 7 με 10 το πρωΐ και 2 με 5 το απόγευμα η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς θα γίνεται μόνο από εργαζόμενους για την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η χρήση ΙΧ αντί μέσων μαζικής μεταφοράς και για το λόγο αυτό θα ισχύσει αναστολή δακτυλίου στην Αθήνα και ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα.

Για την αποτροπή συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα με εξαίρεση τράπεζες, σούπερ- μάρκετ και φούρνους θα προσέρχονται στην εργασία τους από τις 9 έως τις 10 το πρωΐ, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 π.μ. Συστάσεις υπάρχουν και για την αποφυγή μετακινήσεων σε ανοικτούς δημόσιους χώρους από τις 12 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Τα πρόστιμα

Αυστηρά πρόστιμα προβλέπονται για όσους παραβιάζουν τα μέτρα. Για παράδειγμα η μη χρήση μάσκας στους χώρους, όπου απαιτείται, θα επιφέρει πρόστιμο 150 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις η μη τήρηση των μέτρων οδηγεί σε μεγάλες οικονομικές κυρώσεις. Έτσι, σε επιχειρήσεις έως 20 τ.μ. κατά την πρώτη παραβίαση επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών και στη δεύτερη παραβίαση πρόστιμο 4.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 30 ημερών.

Σε επιχειρήσεις 20 έως 100 τ.μ. η πρώτη παραβίαση επιφέρει πρόστιμο 3.000 έως 15.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών και η δεύτερη πρόστιμο 6.000 έως 30.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 30 ημερών. Αντιστοίχως, σε επιχειρήσεις 100 έως 300 τ.μ. το πρόστιμο της πρώτης παράβασης είναι 10.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 30 ημερών και στη δεύτερη παράβαση 10.000 έως 50.000 ευρώ αλλά αναστολή λειτουργίας 60 ημερών, ενώ σε επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα κυμαίνονται από 20.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ στην πρώτη παράβαση η αναστολή λειτουργίας θα είναι 60 ημερών και στη δεύτερη 90 ημερών.

Σε ισχύ εξακολουθούν να είναι το πρόστιμο των 300 ευρώ για μετακίνηση εκτός νομού, το πρόστιμο των 1.000 ευρώ για συνάθροιση άνω των 10 ατόμων και των 5.000 ευρώ για παραβίαση της καραντίνας.