Η Κυριακή του Πάσχα ανά την Ελλάδα

Η Κυριακή του Πάσχα ανά την Ελλάδα

Με λαμπρότητα περιορισμούς λόγω της πανδημίας -αν και λιγότερους σε σχέση με πέρσι- γιορτάζεται η Κυριακή του Πάσχα σε όλη τη χώρα.

Την τιμητική τους έχουν οι ψησταριές και οι φούρνοι για το παραδοσιακό ψήσιμο του αρνιού, με τους πολίτες πάντως, να είναι υποχρεωμένοι να περάσουν τη γιορτινή μέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Κι αν και υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα σε υπαίθριο χώρο, καθώς και η σύσταση σε όλους για διενέργεια self-test, οι περισσότεροι φαίνεται πως δεν πτοήθηκαν και τηρούν στο έπακρο το έθιμο του σούβλισματος του παραδοσιακού οβελία.

Πηγή: Larisaanet

Ακόμα κι εκείνοί που δεν είχαν τη δυνατότητα να σουβλίσουν τον παραδοσιακό οβελία, αποφάσισαν να απευθυνθούν στους «ειδικούς» προκειμένου να έχουν στο τραπέζι τους, τους απαραίτητους μεζέδες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ «φωτιά» έχουν πάρει οι σούβλες στα Βλάχικα της Βάρης, καθώς και πολλές ακόμα ταβέρνες και ψητοπωλεία που κάνουν διανομή κατ’ οίκον τον οβελία.

 Αξίζει να επισημανθεί, μάλιστα, ότι εντούτοις, πολλές από τις ταβέρνες σήμερα δεν δέχονται παραγγελίες, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι παραγγελίες έχουν γίνει εδώ και μια εβδομάδα και οι σούβλες ψήνουν από χθες το μεσημέρι προκειμένου να μπορέσουν τα μαγαζιά να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Τώρα σειρά είχαν οι ντελιβεράδες που κάνουν συνεχείς διανομές.

Άλλοι πάλι σε ταράτσες, μπαλκόνια, πυλωτές και όπου άλλου μπορούνε, αφού δεν επετράπη το Πάσχα στο χωριό, τιμούν την παράδοση, έστω και χωρίς αρνάκι ή κατσικάκι, αλλά με κοψίδια σε ψησταριά. 

Πηγή: Eurokinissi

Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν και αυτοί που προτίμησαν να εκδράμουν σε κοντινές παραλίες καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κατέστησαν την Κυριακή του Πάσχα ιδανική μέρα για να κάνουν και το πρώτο τους μπάνιο στη θάλασσα.

Πηγή: Eurokinissi