«Η καλύτερη άμυνα είναι οι αξίες μας»

«Η καλύτερη άμυνα είναι οι αξίες μας»

Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, και για τις φήμες ότι ένας εκ των τρομοκρατών έφτασε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, μιλά αποκλειστικά στο liberal.gr η Sophie in't Veld*, αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μάχη των ιδεών, όπως επισημαίνει, απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, θα κερδηθεί με την ενδυνάμωση αυτών των αξιών, και όχι με την αποδυνάμωσή τους.

Αν υπομονεύσουμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας τότε «δίνουμε στους τρομοκράτες τη νίκη στο 'πιάτο'» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση της κας. in't Veld έχει ως εξής:

«Το αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι, η φήμη πως ένας από τους τρομοκράτες εισήλθε στην Ευρώπη μέση της Ελλάδας, δεν έχει σημασία. Οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες που έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι 'εγχώριοι'.

Ο καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε τέτοιες επιθέσεις ενάντια στις αξίες μας, είναι να στηρίξουμε αυτές τις αξίες με ακόμα περισσότερη θέρμη. Αν οι δημοκρατικοί μας κανόνες δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα δέχονται επίθεση, θα πρέπει να τα καταστήσουμε ακόμα πιο ισχυρά, και όχι να αποδυναμώσουμε περαιτέρω.

Υπονομεύοντας τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας, δίνουμε στους τρομοκράτες τη νίκη στο 'πιάτο'.

Θα κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών με το να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τη δημοκρατία, την έννομη τάξη, της ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

*Βιογραφικά στοιχεία:

Η Sophia Helena “Sophie” in't Veld είναι αντιπρόεδρος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων για την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2000 μέχρι το 2003 ήταν Πρόεδρος του βελγικού τμήματος του κόμματος D66, ενώ μεταξύ 2009 και 2014 προέδρευε του ιδρύματος Humanistische Omroep. Από το 2014 είναι μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου της οργάνωσης Privacy International και Επίτιμο μέλος της National Secular Society.