Η Ιταλία επισπεύδει τη διάσωση τεσσάρων μικρών τραπεζών

Η Ιταλία επισπεύδει τη διάσωση τεσσάρων μικρών τραπεζών

Με μία αμφιλεγόμενη κρατική εγγύηση, η Ιταλία επισπεύδει τη διάσωση τεσσάρων μικρότερων τραπεζών της, πριν να ισχύσουν από το επόμενο έτος οι νέοι κανόνες της ΕΕ για το bail - in (που προβλέπει και «κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ), σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού συστήματος της χώρας που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, θα συγκεντρώσει 3,6 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση των τεσσάρων μικρών τραπεζών - των Banca Marche, CariFerrari, CariChieti και Banca Etruria. Η διάσωση των τραπεζών αυτών αποτελεί το πρώτο βήμα της κυβέρνησης Ρέντσι για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού συστήματος της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν τα 300 δισ. ευρώ στα μέσα του 2014, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και εμποδίζουν την παροχή δανείων στις ιταλικές επιχειρήσεις.

Οι τέσσερις τράπεζες, οι οποίες τέθηκαν πέρυσι υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ιταλίας, καθώς δεν ήταν φερέγγυες, θα αναδιαρθρωθούν και θα ανακεφαλαιοποιηθούν, με το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους να συγκεντρώνεται σε μία ξεχωριστή «κακή τράπεζα». Τα κεφάλαια για το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών θα συγκεντρωθούν από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες ιταλικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Intesa Sanpaolo, UniCredit και UBI. Με την επίσπευση της διαδικασίας έως το τέλος του έτους, όταν θα αρχίσει να ισχύει το νέο καθεστώς των κανόνων για την εκ των έσω διάσωσης (bail - in) που προβλέπει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, θα υποστούν απώλειες οι μέτοχοι και οι πιστωτές χαμηλής διαβάθμισης (junior creditors). Ωστόσο, θα προστατευθούν οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και οι ανασφάλιστοι καταθέτες (σ.σ.: με ποσά κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ), όπως ιταλικά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Υψηλόβαθμος Ιταλός αξιωματούχος υποστήριξε ότι αν οι καταθέτες και οι ομολογιούχοι υψηλής διαβάθμισης αναγκάζονταν να υποστούν ζημιές, αυτό θα επιτάχυνε τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Η δομή, ωστόσο, της συμφωνίας επέσυρε επικρίσεις, μετά τη διαμόρφωσή της το Σαββατοκύριακο, μέσα σε λίγες ώρες και μετά από 10 μήνες διακοπτόμενων διαπραγματεύσεων. Το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ, περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές πιστωτικές γραμμές, μία μακροπρόθεσμη, που θα χρησιμοποιηθεί για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και μία βραχυπρόθεσμη που πρέπει να αποπληρωθεί έως το τέλος του έτους. Το βραχυπρόθεσμο δάνειο περιλαμβάνει εγγύηση από το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο Cassa Depositi e Prestiti, το οποίο στηρίζεται στις καταθέσεις του ιταλικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, παρά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιταλίας ότι η διάσωση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους φορολογούμενους.

Μετά τη συμφωνία αυτή μπορεί να ακολουθήσει η δημιουργία μίας μεγαλύτερης «κακής τράπεζας», την οποία η ιταλική κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει έως το τέλος του έτους, η οποία θα έχει κεφάλαια «αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ», σύμφωνα με Ιταλούς αξιωματούχους, παρά τις επικρίσεις από αξιωματούχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, οι οποίοι επικαλούνται τους κανόνες για την κρατική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ