Η χώρα των illuminati

Η χώρα των illuminati

Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία κάποιοι συμπολίτες μας εκφράζουν δημόσια γνώμη σε εξειδικευμένα και πολύπλοκα θέματα δίχως να έχουν την αναγκαία γνώση. Η δημόσια σφαίρα έχει κατακλυστεί τα τελευταία χρόνια από αυτόκλητους «νομικούς και δικαστικούς», «γιατρούς», «μηχανικούς». Πολλοί συμπολίτες μας θεωρούν τους εαυτούς τους ειδικό εάν έχουν διαβάσει ένα σχετικό βιβλίο, κάποια σχόλια η δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης η στις εφημερίδες.

Έτσι βλέπουμε μη νομικούς να έχουν ισχυρή δημόσια άποψη για πολύπλοκα νομικά θέματα, για αποφάσεις δικαστηρίων, ακόμη και για αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις ανώτατων δικαστηρίων εξαιρετικά περίπλοκων θεμάτων. Αμφισβητούν με ευκολία και δημόσια την εγκυρότητα της νομικής γνώμης κορυφαίων νομικών, όπως η πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ηθοποιοί, καλλιτέχνες επιδίδονται σε δημόσιους νομικούς ακροβατισμούς με μηδενική γνώση στη νομολογία και τη δικονομία. Πολιτικοί με παντελή απουσία νομικών γνώσεων αμφισβητούν δικαστικές αποφάσεις η ανακριτικές διαδικασίες με κίνητρο τη λαϊκίστικη πολιτική εκμετάλλευση.

Στην πανδημία βιώσαμε τον τεράστιο αριθμό λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων, φαρμακολόγων να μιλούν στα ΜΜΕ για τον κορονοϊό, τα εμβόλια, τα αντιικά φάρμακα, δίχως να έχουν ουδεμία σχέση με τις βιοϊατρικές επιστήμες. Ηθοποιοί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, εστιάτορες ανέλυαν την πορεία της πανδημίας, αμφισβητούσαν την ύπαρξη του ιού και έδιναν παράνομα δημόσιες συμβουλές για την αποφυγή η τη χορήγηση των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων. Και πάλι, πολιτικοί δίχως επιστημονική γνώση αποφαίνονταν για τα ανωτέρω θέματα δημόσια. Είναι πλέον βέβαιο ότι εξαιτίας των ανωτέρω ‘επιστημόνων του Διαδικτύου’ χάσαμε άδικα πολλούς συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών.

Πρόσφατα με την ενεργειακή κρίση, πολλοί συμπολίτες μας που δεν γνωρίζουν καν πως λειτουργεί το ποδήλατο τους εκφράζουν άποψη για τις δυνατότητες των περίπλοκων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η κυματική, ή και η πυρηνική ενέργεια. Κινητοποιούνται κατά της εφαρμογής αυτών των τεχνολογιών που θα μας βοηθήσουν στην απεξάρτηση μας από την επιβαρυντική για το περιβάλλον και προερχόμενη μερικώς από απολυταρχικά καθεστώτα ενέργεια των υδρογονανθράκων. Πιέζουν τους πολιτικούς για αποφάσεις αναβολής της εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αφήνοντας τη χώρα σε ενεργειακή και κλιματική υστέρηση.

Η χώρα μας δείχνει να είναι πλούσια σε πεφωτισμένους illuminati, οι οποίοι κατέχουν τη γνώση ώστε να εκφράζουν δημόσια γνώμη για επιστημονικά θέματα όχι μέσω της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της εξειδίκευσης αλλά με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος η την επιφοίτηση του πνεύματος του Κυρίαρχου Λαού που τους επιλέγει ώστε να εκφράζουν το δημόσιο κοινό αίσθημα για τη δικαιοσύνη, την ιατρική, τη μηχανική. Είναι δε ενδιαφέρον ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των illuminati προέρχεται όχι από τον χώρο της συντήρησης και της μεταφυσικής αλλά από τον χώρο του επιστημονικού διαλεκτικού υλισμού, δηλαδή τον προοδευτικό χώρο όπως αποκαλούν τους εαυτούς τους. Έτσι στη χώρα-καταφύγιο του πολιτικού αναχρονισμού, σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία επιστημονικά θέματα συζητούνται δημόσια με όρους λαϊκού καφενείου η ελαφράς συζήτησης γειτονιάς.

Η στρέβλωση των illuminati έχει με βεβαιότητα αναφορά στην ποιότητα της εκπαίδευσης, στη μεταπολιτευτική επικράτηση του λαϊκισμού και του ισοτισμού, καθώς και στη χαλάρωση των θεσμών. Τη στρέβλωση δηλαδή ότι δημοκρατία σημαίνει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στη δημόσια γνώμη για εξειδικευμένα θέματα ανεξάρτητα από τη γνώση μας. Έχει επίσης συνέπειες και στην ποιότητα των επιλογών μας για τα ηγετικά πρόσωπα της κοινωνίας μας, πρωτίστως δε αυτά του πολιτικού μας κόσμου. Είναι προβληματικό στον τόπο που γεννήθηκε η αριστοτελική λογική, που συνεισέφερε τα μάλα στον επιστημονικό ορθολογισμό να εισακούονται από ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών της οι illuminati των εμποροπανηγύρεων.

* Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης