Η φύση του ΣΥΡΙΖΑ και το τέρας που μισεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Η φύση του ΣΥΡΙΖΑ και το τέρας που μισεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Με αφορμή τα γεγονότα στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στο Βιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω την άρνηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τις προχθεσινές καταστροφές από οργανωμένη ομάδα αντιεξουσιαστών και σήμερα να στηρίξει δια της Νεολαίας του την έφοδο κουκουλοφόρων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που προστατεύουν την περιουσία του ιδρύματος.

Όταν η Αστυνομία με την παρουσία εισαγγελέα έληξε την κατάληψη ενός ισόγειου χώρου στο Βιολογικό Τμήμα του ΑΠΘ στις 31-1-2021, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση δια του Τομεάρχη Παιδείας κ. Ν. Φίλη. Συγκεκριμένα, στις 16/1/2022 στην ΕΡΤ1 (εκπομπή της κας Βάλιας Πετούρη) ο κ. Φίλης δήλωσε: «Το Στέκι στο Βιολογικό υπήρξε ένας χώρος αυτοοργάνωσης και αυτοέκφρασης. Δεν υπήρξε θέμα εδώ και 34 χρόνια, το έφτιαξε σήμερα η κυβέρνηση». Την ίδια ημέρα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Παραμονή Πρωτοχρονιάς η Νέα Δημοκρατία επέλεξε για ακόμη μια φορά να προβεί σε μία επικοινωνιακή φιέστα καταστολής (sic) εκκενώνοντας το Στέκι του Βιολογικού ΑΠΘ. Την στιγμή που τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ με την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης και με τους/τις φοιτητές/-τριες στα σπίτια τους, η ΝΔ αντί να σχεδιάζει το ασφαλές άνοιγμα των σχολών μετά τις γιορτές βάζει τις δυνάμεις καταστολής (sic) εντός του ΑΠΘ».

Δεν χρειάζεται περαιτέρω τεκμηρίωση του ισχυρισμού ότι η φράση της κας Αχτσιόγλου «Η κανονικότητα στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά», (διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη μετά την πανδημία: Κοινωνία, Εργασία, Δικαιώματα» στις 8-5-2021) απεικονίζει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επιβεβαιώνει καθημερινά αυτή την πραγματικότητα. Όσο και αν θέλει να μας δείξει την προβιά προβάτου, που φορά, καθημερινά αποκαλύπτει το τέρας που κρύβει κάτω από αυτήν. Ένα τέρας, που κατ’ ουσίαν μισεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τους θεσμούς της.

Όσον αφορά δε τις ευθύνες της κυβέρνησης, μπορούν να δικαιολογηθούν ότι αναμένουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Μετά, όμως, από την (θέλω να πιστεύω) απόρριψη της προσφυγής, από ομάδα πανεπιστημιακών υπό τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, οφείλουν αμέσως να εγκαταστήσουν τις ΟΠΠΙ στα τέσσερα ιδρύματα, που δέχονται τις βιαιότερες επιθέσεις. Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση δια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα πανεπιστήμια σε καθημερινή βάση. Διότι στη μάχη, που διεξάγεται μεταξύ δημοκρατίας και προόδου από τη μία πλευρά και οπισθοδρόμησης και ολοκληρωτισμού από την άλλη, η Δημοκρατία και η Πρόοδος πρέπει να νικήσουν. Είναι επιταγή της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, που σε αυτόν τον τομέα τάσσονται στο πλευρό της λογικής, της προόδου και της υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Υ.Γ. Απίστευτο κι’ όμως αληθινό. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Τομεάρχη παιδείας Ν. Φίλη, εξέδωσε μία ανακοίνωση, η οποία λέει μεταξύ άλλων: «Η Αστυνομία εκμεταλλευόμενη την ένταση και βίαιες ενέργειες για την αναδιαμόρφωση του χώρου που φιλοξενούσε το Στέκι, εισβάλει στους Πανεπιστημιακούς χώρους, ρίχνει χημικά εν ώρα μαθημάτων και  βιαιοπραγεί άγρια απέναντι σε φοιτητές. Εικόνες στα όρια του βασανισμού νέων παιδιών κατακλύζουν το διαδίκτυο και δημιουργούν συνειρμούς με την Τουρκία του Ερντογάν και τη Ρωσία του Πούτιν». Με αυτόν τον τρόπο καλύπτει πλήρως την ασυδοσία, που ακραίες και εξωπανεπιστημιακές ομάδες επιβάλουν στα δημόσια ιδρύματα. Είναι η φύση τους, που τους αποτρέπει από το να δουν κατάματα την πραγματικότητα και το ρόλο των πανεπιστημίων. Θεωρούν ότι ο πρώτιστος ρόλος των ΑΕΙ είναι η αναπαραγωγή κομματικών στελεχών και η διδασκαλία της «Μεθοδολογίας των Καταλήψεων».