Η "επανάσταση της γραβάτας", ένα κίνημα γεννιέται

Η "επανάσταση της γραβάτας", ένα κίνημα γεννιέται

Στους δρόμους, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, βρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αντιδρώντας στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και στην αύξηση των εισφορών τους που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστές η Λεωφόρος Αμαλίας και η οδός Πανεπιστημίου.

Γιατροί, φαρμακοποιοί, κτηνίατροι, φυσικοθεραπευτές, καθώς και δικηγόροι, συμβολαιογράφοι δικαστικοί επιμελητές,, μηχανικοί κ.ά., αντιδρούν απέναντι σε ένα νομοσχέδιο το οποίο, κατά κοινή ομολογία, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φέρνει απλά νέες επιβαρύνσεις, αλλά οδηγεί κλάδους ολόκληρους στα όρια του αφανισμού.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια, και ακολούθησε πορεία προς στο υπουργείο Εργασίας.

Απολύτως ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που παρέθεσε χθες ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, σημειώνοντας ότι:

1. Ένας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα μηδέν και από τη πρώτη ημέρα εγγραφής του στον ΔΣΑ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές.

2. Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές.

3. Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει 5.887 ευρώ.

4. Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα  κληθεί να καταβάλει για ασφαλιστικές εισφορές 7.810 ευρώ.

5. Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό των 11.555 ευρώ για εισφορές.

6. Δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν για ασφαλιστικές εισφορές 20.000 ευρώ.

7. Τέλος, δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει για ασφαλιστικές μόνο εισφορές, το ποσό των 27.158 ευρώ.

Ο κ. Αλεξανδρής παρατήρησε ότι εκτός των ασφαλιστικών εισφορών, οι δικηγόροι επιβαρύνονται με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ,  ΦΠΑ 23% και προκαταβολή φόρου 75%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισήμανε ότι οι επιστημονικοί φορείς δίνουν αγώνα για επιβίωση, καθώς η εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων οδηγεί σε πληρωμές φόρων και εισφορών της τάξης του 90% έως 140%!

Ενδεικτική και η αναφορά του γενικού γραμματέα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής , Θανάση Ζορμπά, ο οποίος ανέφερε χθες πως τις τελευταίες 15 μέρες ο Σύλλογος έδωσε 20 πιστοποιητικά σε οδοντιάτρους-μέλη του για το εξωτερικό και πως, καθώς θα οδηγούνται στη φτωχοποίηση πολλοί επαγγελματίες του κλάδου, άλλοι θα αναγκαστούν να κλείσουν τα ιατρεία τους και άλλοι να μεταναστεύσουν.

Αποδοκιμάστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Δέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος στο συλλαλητήριο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων στα Προπύλαια.

Ειδικότερα, ομάδα διαδηλωτών αντέδρασε στην παρουσία του και πέταξε εναντίον του ένα ποτήρι καφέ και χαρτιά, την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ.Παναγόπουλος αποχώρησε.

Διαμαρτυρία και πορεία επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών στο Ηράκλειο

Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν το μεσημέρι επιστημονικοί φορείς και ελεύθεροι επαγγελματίες, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος οικονομολόγοι, μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, κ.ά., οι οποίοι δήλωσαν ότι αν προωθηθούν οι αλλαγές, οι κλάδοι τους θα αφανιστούν.

Αντιπροσωπεία των φορέων παρέδωσε ψήφισμα στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ σε συνέντευξη που έδωσαν στα γραφεία της Περιφέρειας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μιλώντας για καταστροφική ισοπέδωση ενός υγιούς και ισχυρού ταμείου.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς φορείς, «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Ακόμη, οι ίδιοι κάνουν λόγο για «εισφοροδοτική επιδρομή» που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου, σημειώνοντας ότι οδηγεί στη μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, καθιστά, δε, παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Επίσης, θεωρούν ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες».

Τέλος, ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.