Η Ελλάδα έχει το ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμού από όλες τις G8 και G20 χώρες

Η Ελλάδα έχει το ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμού από όλες τις G8 και G20 χώρες

Με ταχύτητας ρυθμούς υλοποιείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Our World in Data να αναδεικνύουν τη χώρα μας στην 1η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους.

Ενδεικτικό είναι ότι στη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε ότι ξεπεράσαμε τους 106.000 ημερήσιους εμβολιασμούς και ανέφερε πως από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το πρόγραμμα και μέχρι το μεσημέρι της 12ης Μαΐου είχαν πραγματοποιηθεί 3.915.568 εμβολιασμοί με προοπτική να ξεπεράσουμε τα 4 εκατ. εμβολιασμούς.

Σε δύο πίνακες που δημοσίευσε ο παγκόσμιος Οργανισμός, με ημερομηνία 11 Μαΐου, απεικονίζουν τον μέσο όρο δόσεων εμβολίων ανά 100 ανθρώπους στο σύνολο του πληθυσμού σε διάστημα επτά ημερών. Τα στοιχεία αφορούν τη μία δόση εμβολίου και όχι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data, την πρώτη θέση στους εμβολιασμούς στις G20 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα και ακολουθούν ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 2,6 εκατ. πολίτες, ποσοστό 24,59% και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1,3 εκατ. πολίτες, ποσοστό 13%, ενώ το  ποσοστό εμφάνισης στο ραντεβού με την «Ελευθερία» αγγίζει το 97%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ στους εμβολιασμούς ανά 100.000 πληθυσμού και στην 8η θέση στους 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ποσοστό πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όσον αφορά την επιχείρηση «γαλάζια ελευθερία» για τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson συμπεριλαμβάνονται Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Ζάκυνθος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Σάμος, η Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών ήδη σε 32 νησιά έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 των κατοίκων τους: Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, 'Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι.

Ακόμα, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, 'Ανδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος.