Η ΕΚΤ θα αποδέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα

Η ΕΚΤ θα αποδέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, αν και η προσδοκία ήταν, μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση, τα ελληνικά ομόλογα να αγοραζόταν από την ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαδικασία αυτή θα έδινε ώθηση, τόσο στις ελληνικές τράπεζες, όσο και στην οικονομία.

Αν εφαρμοζόταν η παραπάνω διαδικασία τότε το ελληνικό χρέος θα αγοραζόταν, κάτι που θα είχε ως συνέπεια την πτώση της απόδοσης στα 4-5%, ενώ στη συνέχεια οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναχρηματοδοτήσουν τις εργασίες τους βγαίνοντας στις αγορές ομολόγων, όπως υπογραμμίζει το Πρώτο Θέμα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση έχει αναβληθεί για το καλοκαίρι μαζί με τη συζήτηση για το χρέος, έτσι, αντί της συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση, οι τράπεζες θα δίνουν ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα επιτρέψει την απεξάρτησή τους από τον ELA. Ως γνωστόν, το ανώτατο ύψος του προγράμματος επείγουσας χρηματοδότηση, προσφάτως, μειώθηκε.