Η Αυστρία θα συμμετείχε σε πολιτικο-στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

Η Αυστρία θα συμμετείχε σε πολιτικο-στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

Την πρόθεση της Αυστρίας να συμμετάσχει σε μία "πολιτικο-στρατιωτική" αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ανακοινώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", ο νέος Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Απαιτείται ένα κοινό ευρωπαϊκό δυναμικό επιτήρησης και αυτό θα μπορούσε να ήταν μία αποστολή της ΕΕ με πολιτικούς υπαλλήλους και στρατιώτες, αναφέρει ο Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος συμμετέχει σήμερα για πρώτη φορά ως εκπρόσωπος της χώρας του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ "μιας δομής σαφώς υπό κοινοτική διοίκηση" στην επιχείρηση στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπου θα συμμετείχαν και στρατιώτες από την Αυστρία, η οποία, όπως ο ίδιος αναφέρει, έχει ήδη δηλώσει τη συμμετοχή 100 Αυστριακών υπαλλήλων στην Frontex, 50 από τους οποίους προέρχονται από τις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις.

Στη συνέντευξή του στην "Κουρίρ" ο νέος Αυστριακός υπουργός Άμυνας υποστηρίζει την εξέλιξη μιας κοινής στρατηγικής ασφάλειας των χωρών της ΕΕ, καθώς, όπως σημειώνει, η ΕΕ πρέπει να αποσαφηνίσει ποια συμφέροντα στον τομέα τη ασφάλειας προτίθεται να ακολουθήσει στην παγκόσμια συγκυρία.

Υπονοώντας το καθεστώς διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας, δηλώνει πως ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα με το ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν τίθεται θέμα ένταξης της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ανέλαβε πριν από δύο εβδομάδες νέος υπουργός Άμυνας, μετά το μερικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης λόγω της υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του έως τώρα υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρούντολφ Χούντσντορφερ.

Ο κ. Ντόσκοτσιλ είχε διατελέσει, μέχρι πρόσφατα, αστυνομικός διευθυντής στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ στα σύνορα με την Ουγγαρία, έχοντας αντιμετωπίσει - κατά γενική ομολογία - με επιτυχία το πρόβλημα με τις έντονες εκεί προσφυγικές ροές το περασμένο φθινόπωρο.

Η Βιέννη θα συμμετείχε σε μια πολιτικο-στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, δηλώνει ο νέος Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ