Η Αυστραλία απορρίπτει την κριτική για το χαμηλό ρυθμό μετεγκατάστασης προσφύγων

Η Αυστραλία απορρίπτει την κριτική για το χαμηλό ρυθμό μετεγκατάστασης προσφύγων

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον απέρριψε καταγγελίες ότι η χώρα του καθυστερεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, έχοντας επαναγκαταστήσει μόνο 26, την ίδια περίοδο κατά την οποία, ο Καναδάς επαναγκατέστησε 26.000 πρόσφυγες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ είχε υποσχεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, την αποδοχή 12.000 προσφύγων από τη Συρία στο πλαίσιο ειδικού ανθρωπιστικού προγράμματος αποδοχής για σύνολο 13.750 ανθρώπων.

Από την πλευρά του, ο Ντάτον υποστήριξε ότι ο ρυθμός αποδοχής και επαναγκατάστασης των προσφύγων γίνεται επί τη βάσει της προστασίας της εθνικής ασφάλειας της Αυστραλίας. Η ασφάλεια των συνόρων είναι θερμό πολιτικό θέμα στην χώρα, εν όψει και των γενικών εκλογών στο τέλος του χρόνου.

“Οι Αυστραλοί πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση να πράξει οτιδήποτε δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει πρώτα απ'' όλα την εθνική ασφάλεια και δεύτερον να εξασφαλιστεί ότι εισέρχονται και διαμένουν στη χώρα μας, οι σωστοί άνθρωποι, που μπορούν ν'' αρχίσουν μια νέα ζωή,” δήλωσε ο Ντάτον στους δημοσιογράφους, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις αξιωματούχων στον τομέα της μετανάστευσης, μόλις 26 πρόσφυγες από τη Συρία έφτασαν στην Αυστραλία, από τότε, που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την είσοδο 12.000 και πλέον προσφύγων.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης στον Καναδά, 21.313 πρόσφυγες επαναγκαταστάθηκαν από το Νοέμβριο, ενώ άλλοι 4.687 αναμένεται ν'' φτάσουν στη χώρα, καθώς οι αιτήσεις ασύλου που έκαναν, έγιναν αποδεκτές. Το Συμβούλιο Προσφύγων στην Αυστραλία, γνωστοποίησε ότι η γειτονική Νέα Ζηλανδία έχει επαναγκαταστήσει 82 από τους 200 πρόσφυγες από τη Συρία, στο πλαίσιο υλοποίησης παρόμοιου προγράμματος. “Η κυβέρνησή μας, σέρνει τα πόδια της, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ενεργεί πολύ πιο γρήγορα για την υλοποίηση των υπόσχεσεών του,” δήλωσε ο Πολ Πάουερ πρόεδρος του παραπάνω αναφερόμενου συμβουλίου. “ Είναι ντροπή ότι το πρόγραμμα επανένταξης προσφύγων της Αυστραλίας, καθυστερεί από γραφειοκρατικά προβλήματα, όταν οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα,” τονίζει ο Πάουερ.

Η απόφαση της Αυστραλίας για την αποδοχή 12.000 προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, ελήφθη μετά από σύσταση του ΟΗΕ για μια πιο συνεκτική μεταναστευτική πολιτική, προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστεί το μεγάλο προσφυγικό κύμα από τη Συρία προς την Ευρώπη. Από την άλλη μεριά, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Αυστραλία είναι μικρός, συγκρινόμενος με τον αριθμό προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο προσφυγικός νόμος στην Αυστραλία προβλέπει για τον οποιοδήποτε συλληφθεί και προσπαθεί να φτάσει στη χώρα από τη θάλασσα, να συλλαμβάνεται και να οδηγείται στα προσφυγικά κέντρα του Ναούρου, αλλά και του νησιού Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας απέρριψε πρόσφατα προσφυγή κατά της απόφασης για την απέλαση 267 προσφύγων, κυρίως παιδιών και των οικογενειών τους, που είχαν μεταφερθεί για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις από το Ναούρου, σε απόσταση 3.000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ