Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του κυκλώνα Μαρία

Χωρίς ρεύμα το Πουέρτο Ρίκο λόγω του κυκλώνα Μαρία

Ο κυκλώνας Μαρία που πλήττει το Πουέρτο Ρίκο από σήμερα το πρωί συνοδευόμενος από ανέμους που φθάνουν τα 240 χλμ/ώρα θα είναι ο «πλέον καταστροφικός στην ιστορία» της νήσου, όπου οι πληγές παραμένουν ανοικτές μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ίρμα πριν από δέκα ημέρες, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της χώρας.

Ο κυκλώνας κατέστρεψε τις υποδομές ηλεκτροδότησης σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Abner Gomez, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε ότι ο τυφώνας είχε καταστρέψει "τα πάντα στο πέρασμά του".

Κανένας από τους πελάτες της Υπηρεσίας Ηλεκτρικής Ενέργειας του Πουέρτο Ρίκο δεν είχε ρέυμα, πρόσθεσε.

Η Μαρία είναι ο δεύτερος κυκλώνας κατηγορίας 5 που πλήττει την Καραϊβική μέσα στον Σεπτέμβριο και έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή ενός τουλάχιστον ανθρώπου στη Γουαδελούπη και πλέον πλήττει το Πουέρτο Ρίκο αφού προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές στη μικροσκοπική Δομίνικα και το Σεντ Κρουά στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους

«Πρόκειται για τον καταστροφικότερο κυκλώνα του αιώνα ή της σύγχρονης ιστορίας (…). Κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι ζημιές» δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης Ρίκαρντ Ροσέλο στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, από την κατοικία του, την ώρα που η Μαρία κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα Σαν Χουάν.

Το μάτι του κυκλώνα κατηγορίας 4 άγγιξε έδαφος κοντά στη Γιαμπουκόα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της νήσου, γύρω στις 06.15 τοπική ώρα (13.15 ώρα Ελλάδας), έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Ρίκο και αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Οι τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης» συμπλήρωσε ο Ροσέλο, διατυπώνοντας φόβους για τα θύματα που ενδεχομένως προκαλέσουν οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας διακρίνονται κάτοικοι να έχουν βρει καταφύγιο στα κλιμακοστάσια των κτιρίων, ενώ θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν την περιοχή.

Η περιοχή επλήγη πριν από λίγες ημέρες από τον κυκλώνα Ίρμα, μια από τις πιο σφοδρές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον Ατλαντικό. Ο κυκλώνας Ίρμα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά μικρά νησιά, ανάμεσά τους στη Μπαρμπούντα, στα νησιά του Αγίου Θωμά και του Αγίου Ιωάννη των Παρθένων Νήσων. Προκάλεσε επίσης τεράστιες καταστροφές στην Κούβα και στη Φλόριντα. Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανήλθε σε τουλάχιστον 84 νεκρούς.

Στο Σεντ Κρουά, που δεν επλήγη από τον κυκλώνα Ίρμα την 6η Σεπτεμβρίου, ζουν περίπου 55.000 μόνιμοι κάτοικοι, περίπου οι μισοί από το σύνολο του πληθυσμού των Παρθένων Νήσων.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση του εάν ο κυκλώνας Μαρία θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ καθώς θα κινείται προς βορρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ