Hollande: Η κατάληψη του Ραμάντι συνιστά «τη σημαντικότερη νίκη» απέναντι στο IK

Hollande: Η κατάληψη του Ραμάντι συνιστά «τη σημαντικότερη νίκη» απέναντι στο IK

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande εκτίμησε σήμερα ότι η κατάληψη του Ραμάντι από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνιστά "τη σημαντικότερη νίκη" μέχρι σήμερα στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η απελευθέρωση της πόλης, που βρίσκεται στα δυτικά της Βαγδάτης "συνιστά τη σημαντικότερη νίκη από την έναρξη του αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του Νταές" (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

"Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εξουσίας του κράτους στο Ιράκ", προστίθεται στο κείμενο όπου διευκρινίζεται ότι ο πρόεδρος Hollande συνεχάρη τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ Αμπάντι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος "διαβεβαίωσε τον Αλ Αμπάντι για την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στη μάχη" απέναντι στους τζιχαντιστές.

Η Γαλλία μετέχει στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ενέτεινε μάλιστα τις επιχειρήσεις της εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ - Ενίσχυση 50 εκατ. δολαρίων 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με τις χώρες–μέλη της δυτικής συμμαχίας, θα χορηγήσουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι, έπειτα από την ανακατάληψη της πόλης από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry.¨

Ο ιρακινός στρατός εκδίωξε την Κυριακή τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το Ραμάντι, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

«Η απώθηση του ΙΚ από περιοχές που είχε καταλάβει είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής σε θέματα ασφάλειας του Ιράκ, αλλά είναι παράλληλα ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτές τις περιοχές που απελευθερώθηκαν», τόνισε ο Κέρι. «Οι ΗΠΑ και οι χώρες– μέλη της συμμαχίας δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο σταθεροποίησης του UNDP για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες», τόνισε.

Όπως επισήμανε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, η ιρακινή κυβέρνηση και ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανμπάρ Σοχαίμπ αλ Ράουι θα ηγηθούν των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Ραμάντι.

Όπως σημείωσε ο Kerry, η δυτική συμμαχία παρείχε στήριξη στην επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι με αεροπορικές επιδρομές ακριβείας, εκπαίδευση, συμβουλευτική υποστήριξη, καθώς και αποστολή εξοπλισμού.

«Αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί, μέχρις ότου η επιχείρηση στο Ραμάντι ολοκληρωθεί και προετοιμάζουμε την σταθεροποίηση στην μεταπολεμική περίοδο», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε μάλιστα σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου οι δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας στήριξαν την επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι με πάνω από 630 αεροπορικές επιθέσεις.

Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει πως: «Η διαρκής πρόοδος των ιρακινών δυνάμεων στην μάχη ανακατάληψης του Ραμάντι είναι μια απόδειξη του θάρρους και της αποφασιστικότητας τους και της κοινής μας δέσμευσης να εκτοπίσουμε το ΙΚ από τα καταφύγια του».

"Η μάχη κατά του ΙΚ δεν έχει τελειώσει"

Η εκστρατεία της διεθνούς συμμαχίας (που ηγούνται οι ΗΠΑ) για την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους θα συνεχιστεί παρά την ανακατάληψη του Ραμάντι από τους τζιχαντιστές του ΙΚ, δήλωσε με ανακοίνωση του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ, συγχαίροντας παράλληλα την ιρακινή κυβέρνηση για την ανακατάληψη της πόλης.

«Ακόμη και μετά αυτή την επιτυχία, η μάχη ενάντια στο ΙΚ απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της», σημείωσε ο Κάρτερ. «Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τους ιρακινούς συμμάχους και την υπόλοιπη διεθνή συμμαχία, όσο οικοδομούμε πάνω στην σημερινή πρόοδο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ χαρακτήρισε την προέλαση του ιρακινού στρατού ως «ένα σημαντικό βήμα προόδου», που κατέδειξε το κίνητρο και την ικανότητα των τοπικών δυνάμεων.

«Τώρα, είναι σημαντικό για την ιρακινή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις επαρχιακές και τοπικές αρχές, να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να διατηρήσουν την ειρήνη στο Ραμάντι, να αποτρέψουν την επιστροφή του ΙΚ και άλλων εξτρεμιστών και να διευκολύνουν την επιστροφή των κατοίκων του Ραμάντι στην πόλη», πρόσθεσε ο Κάρτερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ