To Harvard έλαβε $1,2 δισ. σε δωρεές αλλά δεν απέφυγε τις ζημιές

To Harvard έλαβε $1,2 δισ. σε δωρεές αλλά δεν απέφυγε τις ζημιές

Το Harvard, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο συγκέντρωσε $1,2 δισ. $ από δωρεές, αλλά τελικά κατέγραψε ζημίες αφού λανθασμένες επενδυτικές επιλογές και έξοδα έφτασαν τα $2 δισ.

Το ποσό που συγκέντρωσε από δωρεές το Harvard αποτελεί ρεκόρ τα χρονικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, ωστόσο το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο δεν ήταν το μόνο στο οποίο επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο “καταθέτουν” τον οβολό τους. Συγκεντρωτικά, διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν $41 δισ. σε δωρεές στη διάρκεια του 2016. Στο Νο 2 της σχετικής λίστας φιγουράρει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με $951 εκατομμύρια.

Το συνολικό ποσό των δωρεών που κατευθύνθηκαν προς εκπαιδευτικά ιδρύματα ήταν αυξημένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2015, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Ενδεικτικό της σημασίας που έχουν οι δωρεές για την εύρυθμη λειτουργία τέτοιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι και το γεγονός ότι όσον αφορά το Harvard, για παράδειγμα, οι πρόσοδοι από κληροδοτήματα συνέβαλαν στο 36% των λειτουργικών εσόδων του πανεπιστημίου και οι δωρεές έφτασαν το 9%.