Guardian: Οι πρώτες «ελεύθερες» περιοχές από κορονοϊό στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου

Guardian: Οι πρώτες «ελεύθερες» περιοχές από κορονοϊό στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου

Οι πρώτες περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες θα είναι απαλλαγμένες από τον κορονοϊό αναμένεται να γίνουν μέχρι τα τέλη Απριλίου τα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού προχωρούν σημαντικά, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις των τελευταίων ετών, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί ότι οι κάτοικοι 69 νησιών θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

«Έχουμε τόσα μικρά νησάκια» δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας που επιβλέπει το πρόγραμμα. «Ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να δεχτούν προμήθειες, αποφασίσαμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό τους αμέσως, με σκοπό να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες».

Την ώρα που τα αστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα αγωνίζονται να καταστείλουν το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού που εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη, η τεράστια γκάμα νησιών της χώρας παρέμεινε αξιοσημείωτα ανέγγιχτη από την κρίση, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έχει τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, πολλά απομακρυσμένα νησιά θα λάβουν χιλιάδες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους περιέγραψε την επιχείρηση ως «περίπλοκη» δεδομένου ότι αεροπλάνα, ελικόπτερα και πλοία του λιμενικού με τη βοήθεια στρατιωτών, αξιωματούχων της πολιτικής προστασίας και της αστυνομίας έχουν κληθεί να συνδράμουν σε διαφορετικά στάδια. 

«Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρεις εμβόλια σε ένα νησί» είπε στην Guardian. «Απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους… ο καθένας έχει μια ειδική αποστολή από τη στιγμή που τα κουτιά φεύγουν από τις αποθήκες μας».

Στους Λειψούς, ο δήμαρχος του νησιού, δηλώνει με περηφάνια ότι υπήρξε «μόνο ένα κρούσμα» από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα. «Κοιτάζουμε την Αθήνα και άλλες πόλεις και συνειδητοποιούμε πόσο ελαφρά μας έχει αγγίξει. Είμαστε σε lockdown, τα καταστήματα και τα σχολεία μας είναι κλειστά, αλλά θα ρίξουμε όλο το βάρος μας στους ανθρώπους που πρόκειται να έρθουν».

Σχεδόν ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός των 800 ατόμων που ζουν μόνιμα στους Λειψούς έχει εμβολιαστεί. «Το 45% είναι κάτω των 18 ετών, αλλά σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση και 86 άτομα θα κάνουν την δεύτερη δόση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ακούω ότι οι τουριστικές κρατήσεις έχουν ανέβει. Είμαστε πολύ, πολύ ικανοποιημένοι».

Στο νησί της Πάτμου, δημοφιλές προορισμός για διασημότητες, θρησκευτικούς προσκυνητές και την κοσμοπολίτικη ελίτ, η προοπτική των τουριστών γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό.

«Και μόνο η ιδέα ότι θα είμαστε covid free, απομακρύνει μια δόση αβεβαιότητας» λέει ενθουσιασμένος ένας κάτοικος του νησιού που εργάζεται στον τομέα της φιλοξενίας.

«Πρέπει να είσαι χαρούμενος που δουλεύεις και τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά αυτό θα βοηθήσει το προσωπικό. Πέρυσι είχαμε το είδος των απωλειών που βλέπεις συνήθως σε έναν πόλεμο», προσθέτει.