Γκάγκα: Σύσταση για προληπτικό εμβολιασμό

Γκάγκα: Σύσταση για προληπτικό εμβολιασμό

Τα σχολεία θα ανοίξουν με λιγότερους περιορισμούς, εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, εν αναμονή της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα του κορονοϊού. Η κ. Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε χαρακτηριστικά «με βάση τα δεδομένα της χώρας, τι γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες όπου ξεκινούν τα σχολεία χωρίς μέτρα και με βάση τις δηλώσεις των ειδικών της επιτροπής, θεωρώ ότι θα ανοίξουμε με λιγότερα μέτρα».

Αναφερόμενη στις πληροφορίες ότι τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς μάσκες και με ένα σελφ τεστ η κ. Γκάγκα τόνισε: «Δεν θέλω να προλάβω την απόφαση της επιτροπής. Όμως τα δεδομένα λένε θα πάμε με λιγότερα μέτρα στο άνοιγμα των σχολείων».

Η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επισήμανε την ανάγκη οι πολίτες να προφυλαχθούν από τη νόσηση, κάνοντας προληπτικά το εμβόλιο. «Στη γρίπη πρέπει να κάνουν τα εμβόλια τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι πάνω από τα 60 και όσοι έχουν προβλήματα υγείας. Νομίζω ότι στον κορονοϊό η σύσταση ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα που θα συγχρωτιζόμαστε και θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, θα είναι να κάνουμε προφυλακτικό εμβόλιο», ανέφερε.

Επιπλέον σημείωσε ότι, με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και των εμβολιασμών που έχουν γίνει, τα πράγματα θα είναι καλύτερα από εδώ και πέρα, καθώς, όπως είπε, είμαστε όλοι ανοσοποιημένοι, αλλά είναι καλό να είμαστε προφυλαγμένοι με ακόμη μια δόση εμβολίου. 

Προσλήψεις στο ΕΣΥ

Η κ. Γκάγκα γνωστοποίησε επίσης ότι επίκεινται και άλλες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Ανέφερε πως 12.000 γιατροί ενίσχυσαν τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας, ενώ για 4.000 θέσεις νοσηλευτών έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και πρόκειται να ενισχύσουν άμεσα τις δομές υγείας.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη παρεμβάσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, «εκεί όπου ο άρρωστος πονάει περισσότερο», όπως είπε.

Περισσότερη ενημέρωση για τον «Προσωπικό Γιατρό»

Όσον αφορά τον «Προσωπικό Γιατρό» η Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι υπάρχει ανάγκη όλοι οι γιατροί να πρέπει να ενημερωθούν σωστά, λέγοντας πως σε πρόσφατες συζητήσεις της αντελήφθη ότι αυτό δεν έχει γίνει.

«Πρέπει να γίνει ακόμη καλύτερη ενημέρωση στους γιατρούς, γιατί υπάρχει μια ασάφεια στο τι έχουν καταλάβει οι γιατροί. Το μέτρο αφορά πολλές ειδικότητες. Ο γιατρός μπορεί να επιλέξει αν δεν θέλει να έχει 2.000 ασθενείς, να επιλέξει πόσες ώρες θα δουλεύει, αν θέλει να δουλεύει πχ. τρεις ώρες», είπε η κ. Γκάγκα.