Γκάγκα: Καθησυχαστική ως προς την ευλογιά των πιθήκων

Γκάγκα: Καθησυχαστική ως προς την ευλογιά των πιθήκων

Καθησυχαστική σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ξεκαθαρίζοντας ότι κανένας δεν συζητά για εμβολιαστικό πρόγραμμα στον πληθυσμό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι «οι εικόνες που βλέπουμε με τα εξανθήματα είναι οι ακραίες. Γενικά η νόσος δεν έχει κακή πρόγνωση και η μεταδοτικότητά της είναι πολύ χαμηλή. Δηλαδή έχουμε 20 μέρες περίπου και δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Αντίθετα ο κορονοϊός ξεκίνησε τη μια μέρα και στις 10 μέρες είχαμε χιλιάδες κρούσματα».

Επιπλέον τόνισε ότι είναι πολύ εύκολο να δεις που βγαίνει εξάνθημα, ο ιός δεν έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα οπότε δεν είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις, άρα «προσέχουμε χωρίς να έχουμε άγχος». Όπως αναφέρει η κ. Γκάγκα η στενή επαφή σημαίνει πολλή ώρα κοντά στον ασθενή.

Όσο για τον αν θα υπάρξει εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον πληθυσμό είπε ότι «ακόμα ούτε το CDC ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συζητά κάτι τέτοιο για τον γενικό πληθυσμό. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι για τους ασθενείς και τους οικείους τους όπως επίσης και τους γιατρούς και το προσωπικό που έρχονται σε επαφή μαζί τους ή που ελέγχουν τα δείγματα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 24/5 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με μια μακροσκελή ανακοίνωση αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού από την ευλογιά των πιθήκων, περιγράφει όσα γνωρίζουμε για την μεταδοτική ασθένεια, εξηγεί ότι δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για την συγκεκριμένη νόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και συστήνει τον εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων.

Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.