Γκάγκα: Αναμνηστική δόση σε όλους το φθινόπωρο για τον κορονοϊό

Γκάγκα: Αναμνηστική δόση σε όλους το φθινόπωρο για τον κορονοϊό

Στη δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ότι από τον Σεπτέμβριο ίσως χρειαστεί να λάβει ο γενικός πληθυσμός τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, «έχουμε πει αρκετό καιρό ότι θα χρειάζεται αναμνηστική δόση το φθινόπωρο, όπως για τη γρίπη», σημειώνοντας πως η σύσταση για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης είναι ότι πρέπει να γίνει από τα 12 έτη και πάνω.

Η κ. Γκάγκα πρόσθεσε πως, έχει γίνει εξ αρχής συμφωνία για δωρεάν εμβόλια και το 2023, τα οποία βρίσκονται υπό επεξεργασία, από τις εταιρείες, για να περιλαμβάνουν και τα νέα στελέχη του ιού, κυρίως της Όμικρον.

Αναφορικά με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δήλωσε ότι εναπόκειται στην κρίση του καθενός εάν θα φορέσει μάσκα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα τεστ κορονοϊού την εβδομάδα.

«Είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα», σημείωσε απαντώντας σε σχόλιο για το αν είναι νωρίς για την άρση των μέτρων. Ερωτηθείσα εάν θα επανέλθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας απάντησε ότι «το μόνο που θα δείξει για τη μάσκα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τα ίδια με πέρυσι και πρόπερσι».

Για το μεγάλο ζήτημα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, οι οποίοι παραμένουν σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2022, είπε πως «είναι κάτι που συζητείται, αλλά μένει όπως έχει».

Τέλος, αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό είπε ως «φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς», διευκρινίζοντας ότι, στην πλατφόρμα συμπεριλαμβάνονται όλοι οι γιατροί κι όχι μόνο οι γενικοί.