Για πρώτη φορά αποδυναμωμένες οι βαρονίες στη ΝΔ

Για πρώτη φορά αποδυναμωμένες οι βαρονίες στη ΝΔ

Επί σειρά ετών, από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμοχλεύει διαρκώς σενάρια και αφηγήματα για δήθεν προθέσεις κάποιων να αμφισβητήσουν τον πρόεδρό της και σημερινό πρωθυπουργό. Και για να πείσουν βγάζουν στο προσκήνιο αποτυχημένους πολιτευτές και πικραμένα στελέχη που αναζητούν την τύχη τους κινούμενα στα λεπτά όρια της ακροδεξιάς φορώντας «μανδύες» πρώην προέδρων του κόμματος. Φευ! Είναι η πρώτη φορά που η παράταξη αυτή λειτουργεί υπό πλήρη σύμπνοια και ο αρχηγός της δεν αμφισβητείται από κανένα στέλεχος.

Η περίοδος της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2016 μέχρι σήμερα, είτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε ως πρωθυπουργός έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το κλείσιμο των εσωκομματικών πληγών και των ερίδων μεταξύ στελεχών. Ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος κατάφερε να βάλει τέλος στο καθεστώς του -ισμού, που ταλάνιζε όλα τα προηγούμενα χρόνια την κεντροδεξιά παράταξη ανοίγοντας παράλληλα το κόμμα προς το κέντρο, όχι με γνώμονα την πρόσκαιρη υφαρπαγή της ψήφου ενός κόσμου που ασπάζεται ιδέες ταυτισμένες με τη φιλελεύθερη δημοκρατία αλλά κάνοντας πράξη την εφαρμογή μιας ιδεολογίας που καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος του νοητού τόξου στην κλίμακα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

Είναι η πρώτη φορά που στη Ν.Δ δεν καταγράφονται βαρόνοι, δελφίνοι και διεκδικητές, αποδεχόμενοι ενδεχομένως και το γεγονός της νικηφόρας πορείας που διαγράφεται και μέσα από την εφαρμογή ενός κυβερνητικού σχεδίου το οποίο εφαρμόζεται ακόμη και σε περιπτώσεις που οι συνεχείς διεθνείς κρίσεις δημιουργούν ισχυρά προσκόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύεται στην επόμενη ημέρα με την πλήρη στήριξη των πρώην προέδρων του κόμματος και με την απόλυτη πλειοψηφία να επικροτεί κινήσεις ακόμη και όταν λάθη και παραλείψεις δημιουργούν συνθήκες κριτικής που όπως είναι αναμενόμενο για μια μεγάλη παράταξη δεν μπορούν να λείψουν.

Συγκεκριμένοι στόχοι, διεύρυνση στην πράξη και όχι στα λόγια, με την αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από άλλους χώρους αποτελούν τη βάση που οδήγησε τη Ν.Δ. σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση και είναι ορατό σε όλους πως αυτό έγινε στο πλαίσιο της προσάρτησης ενός κέντρου το οποίο βρέθηκε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» ενστερνιζόμενο τη λογική που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σήμερα πρεσβεύει.

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή την περασμένη Τετάρτη αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση της σύμπνοιας που καταγράφεται πλέον στην κυβερνώσα παράταξη. Όσο και αν κάποιοι αναζήτησαν ρωγμές για να επιχειρήσουν να εμφανίσουν μια τάση αμφισβήτησης του σημερινού πρωθυπουργού το συμπέρασμα από την ομιλία είναι η στήριξη που παρέχει και ο Κώστα Καραμανλής που κατ επανάληψη έχει στείλει ένα μήνυμα προς όλους. Δηλαδή ότι ουδείς τον εκπροσωπεί και ουδείς ομιλεί εκ μέρους του, κυρίως όσοι βρέθηκαν δίπλα του την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας και τώρα πετροβολούν την παράταξη που στην κυριολεξία τους… υπέθαλψε και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε θέσεις αιχμής.

Τα δε μηνύματα που επικαλέστηκαν ακόμη και με πρωτοσέλιδα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ απέχουν και επί της ουσίας και ως προς τους αποδέκτες. Αφενός διότι ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει για να παύσουν οι φωνές ορισμένων πικραμένων στελεχών που δηλώνουν ότι τον εκπροσωπούν, αφετέρου για να αναδείξει πως η αντιπολίτευση αυτή την περίοδο με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στο κόκκινο οφείλει να αφήσει στην άκρη τον επικίνδυνο λαϊκισμό και να σταματήσει να αναζητεί μικροκομματικά, ψήφους σε ένα πεδίο εθνικής σημασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατ επανάληψη έχει επιχειρήσει να στήσει αφηγήματα αμφισβήτησης. Άλλωστε από τη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησαν πως έχουν απέναντί τους έναν εύκολο αντίπαλο κυρίως λόγω της παρουσίας βαρόνων στο κόμμα της Ν.Δ. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι δεν χάνει «ούτε μια στο εκατομμύριο» από τον σημερινό πρωθυπουργό και έδινε το σύνθημα της δημιουργίας εντυπώσεων περί δήθεν διαφορετικών γραμμών στο κόμμα. Η περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών χρησιμοποιήθηκε άλλωστε από τον ίδιο ως ένα υποτιθέμενο όπλο που θα προκαλούσε συνθήκες διάλυσης της Ν.Δ. Και ακόμη επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί.

Μόνο που τα σενάρια αυτά καίγονται εν τη γενέσει από την ίδια την πραγματικότητα. Ο σημερινός πρωθυπουργός παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό με ευρεία αποδοχή στην κλίμακα μεταξύ δεξιάς και κέντρου. Προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως προς τις επιλογές των ψηφοφόρων του κέντρου ενώ στην κεντροδεξιά και τη δεξιά παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Ως εκ τούτου δύσκολα μπορεί να τεθεί θέμα αμφισβήτησης πέραν των περιπτώσεων που σε βάθος χρόνου έχουν καταστεί περίπου γραφικοί.

«Η ΝΔ δεν είναι το συντηρητικό κόμμα το οποίο θυμόμαστε. Μπορεί να πατάει στη συντηρητική της παράδοση, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε, απαιτούν αλλαγές, προσαρμογές και αυτό είναι τελικά η πρόοδος. Πρόοδος είναι η αναγνώριση της ανάγκης να αλλάξεις αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν» δήλωνε ο ίδιος σε συνέντευξη είχε παραχωρήσει στο Βήμα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ν.Δ. στο οποίο έδωσε το σύνθημα μιλώντας για έναν καθαρό ορίζοντα, το οποίο δείχνει να ενστερνίζεται το σύνολο των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης.