Για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις προειδοποιεί ο Γάλλος πρωθυπουργός

Για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις προειδοποιεί ο Γάλλος πρωθυπουργός

Η Γαλλία πρέπει να προετοιμαστεί για νέες επιθέσεις, δήλωσε ο Manuel Valls σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL τονίζοντας ότι η χώρα του είναι πιθανόν να πληγεί και πάλι «τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες».

Η Γαλλία πενθεί και πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για μια γενιά Bataclan δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός πριν τονίσει πως «θα ζήσουμε για πολύ με την απειλή αυτή, πρέπει να προετοιμαστούμε».

Ο κ. Valls δήλωσε πως οι τρομακτικές επιθέσεις «επινοήθηκαν, οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία».

Στη Λυών κατασχέθηκαν όπλα και εξοπλισμός, ανάμεσά τους ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα, πιστόλια και ένα καλάσνικοφ, ενώ συνελήφθησαν πέντε άτομα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

"Θα ζήσουμε για πολύ με αυτήν την απειλή, πρέπει να προετοιμασθούμε γι΄αυτό" και η χώρα μας, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να δεχθούν και νέα πλήγματα τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες", προειδοποίησε ο Μανουέλ Βαλς.

Οι επιθέσεις αυτές "συνελήφθησαν, οργανώθηκαν, σχεδιάσθηκαν στη Συρία", είπε ο γάλλος πρωθυπουργός συνδέοντας ευθέως τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με τις χθεσινές γαλλικές αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας.

"Ο πόλεμος αυτός κατά του Daech (Ισλαμικό Κράτος), πρέπει να διεξαχθεί πρώτα στη Συρία και το Ιράκ. Υπάρχει επίσης αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη αφού το Daech εδραιώθηκε και εδραιώνεται εκεί. Γι'' αυτό λέω ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που θα είναι μακροχρόνιος και δύσκολος", πρόσθεσε.

Ο Μανουέλ Βαλς κάλεσε τους γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε "πολύ μεγάλη επιφυλακή".

"Καλώ κάθε έναν σε αυτοέλεγχο, σε σύνεση και επιφυλακή. Ναι, η συμπεριφορά κάθε ενός θα αλλάξει σε σχέση με αυτήν την τρομοκρατική απειλή", είπε.

Τρομοκρατικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται «όχι μόνο κατά της Γαλλίας, αλλά και κατά άλλων ευρωπαϊκών χωρών» προειδοποίησε ο κ. Valls λέγοντας ότι οι γαλλικές δυνάμεις θα δράσουν ακατάπαυστα σε όλα τα μέτωπα με στόχο να εξολοθρεύσουν το Daesh.

«Το  Daesh δεν θα κερδίσει τον πόλεμο. Οι Γάλλοι είναι φοβισμένοι αλλά αντιμετωπίζουν την κατάσταση θαρραλέα. Είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια “ιερή ένωση” κατά της τρομοκρατίας. Θα ζήσουμε με αυτή την απειλή, αλλά η καλύτερη απάντηση είναι η Δημοκρατία», δήλωσε.  

Ο κ. Valls τόνισε πως πρέπει να κλείσουν τα τζαμιά που επιτίθονται στις αξίες της Δημοκρατίας και να διώκουν αυτοί που προωθούν το μίσος κατά τις αξίες της Δημοκρατίας.  Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε πως γίνεται χρήση του νομικού πλαισίου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να ανακριθούν άνθρωποι που ανήκουν στο εξτρεμιστικό τζιχαντιστικό κίνημα.

Τέλος, είπε πως η Γαλλία επανάφερε τους ελέγχους στα σύνορά της.

Η γαλλική αστυνομία συνεχίζει να πραγματοποίει εφόδους σε σπίτια ισλαμιστών σε ολόκληρη τη Γαλλία.