Για 4η μέρα χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη - Δεν υπήρξε καθυστέρηση λέει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ

Για 4η μέρα χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη - Δεν υπήρξε καθυστέρηση λέει ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ

Τεράστια είναι τα προβλήματα υδροδότησης που συνεχίζει να έχει η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας σοβαρής βλάβης στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, με πολλά σχολεία της πόλης να παραμένουν κλειστά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να έχει διακόψει τη λειτουργία του. 

Η συμπρωτεύουσα είναι χωρίς νερό για τέσσερις ημέρες, ενώ η ΕΥΑΘ, μέσω του προέδρου της, Γιάννη Κρεστενίτη ενημέρωσε ότι ομαλοποίηση της κατάστασης θα επέλθει από αύριο το πρωί. Για τις 4 μέρες που η Θεσσαλονίκη παραμένει χωρίς νερό, η ΕΥΑΘ ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει καμία καθυστέρηση στην επιδιόρθωση της βλάβης στο σύστημα υδροδότησης της πόλης.

Δεν μπορούν να δοθούν εγγυηθείς ότι δεν θα υπάρξουν νέα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, δήλωσε και το βράδυ στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της αρμόδιας Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για το μετρό Θεσσαλονίκης και την ανάπτυξη της πόλης, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας δεν έχει καν νερό! 

Αρκετά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, ενώ τη λειτουργία του διέκοψε και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 

Στο μεταξύ, και η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιστρατεύτηκε προκειμένου να εφοδιάσει νοσοκομεία της πόλης με νερό.

«Χθες κάποια ιδρύματα ζήτησαν βοήθεια στο πρόβλημα υδροδότησης. Κλιμάκια συναδέλφων με δεκάτονα και δωδεκάτονα οχήματα εφοδίασαν με νερό το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, το Άσυλο του Παιδιού στον Φοίνικα και τρεις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος Μανώλης Τσολάκης, ο οποίος ενημερώνει ότι αυτό το νερό είναι μόνο για «οικιακή» χρήση και δεν πρόκειται για πόσιμο νερό.

«Είμαστε σε ετοιμότητα να παράσχουμε βοήθεια και να εφοδιάσουμε με νερό κάθε ίδρυμα ή ή φορέα που θα μας το ζητήσει. Το νερό αυτό βέβαια είναι μόνο για καθαριότητα, δεν είναι πόσιμο», καταλήγει.

Αποκατάσταση βλάβης

Εχθές η ΕΥΑΘ ανακοίνωσε ότι οι εργασίες στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ νεότερη ενημέρωση αναφέρει ότι η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να ομαλοποιείται από το πρωί του Σαββάτου. 

«Ο τσιμεντένιος αγωγός διαμέτρου 1,65 μ. παρουσιάζει θραύση μεγάλου εύρους και θα αντικατασταθεί με χαλύβδινο αγωγό και τα απαραίτητα εξαρτήματα σύνδεσης. Θα προηγηθούν εργασίες προετοιμασίας του σκάμματος με τοποθέτηση πασσαλοσανίδων, απομάκρυνση του σπασμένου τμήματος όπως και των υλικών που προέκυψαν από την εκσκαφή. Η προετοιμασία αυτή πριν από την αντικατάσταση δικαιολογεί και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, για τη σύντμηση του οποίου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια», ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ.

Διακοπές υδροδότησης 

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, νερό δεν θα έχουν σήμερα:

• Ωραιόκαστρο του Δήμου Ωραιοκάστρου ως τις 12:00
• Ευκαρπία του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Πεύκα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών ως τις 12:00
• Μετέωρα του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Πολίχνη του Δήμου Π. Μελά ως τις 12:00
• Εύοσμος του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου ως τις 12:00
• Κ. Πόλης του Δήμου Θεσσαλονίκης ως τις 10:00
• Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα ως τις 22:00
• Ανατολικό του Δήμου Δέλτα ως τις 22:00

Στις υπόλοιπες περιοχές του Πολεοδομικού θα συνεχίσουν να υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αποκατάσταση της διαρροής (αντικατάσταση σπασμένου τμήματος αγωγού) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15:00, ενώ σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η υδροδότηση της πόλης τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Κλειστά τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση Δήμου Θεσσαλονίκης ανέφερε πως θα παραμείνουν κλειστά όσα σχολεία δεν είχαν υδροδοτηθεί έως χθες Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Επίσης, κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες της Πυλαίας και του Πανοράματος, εξαιτίας των προβλημάτων υδροδότησης, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη.

Όσα σχολεία δεν είχαν υδροδοτηθεί μέχρι χθες, λόγω της βλάβης του κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς.

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με απόφαση του δημάρχου, Λάζαρου Κυρίζογλου, σήμερα το πρωί, με την έναρξη του ωραρίου των μαθημάτων δεν θα μπουν τα παιδιά στις αίθουσες, εάν δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στα σχολεία.

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου ανακοινώνει ότι εξαιτίας των εκτεταμένων προβλημάτων που δημιούργησε η διακοπή υδροδότησης και για λόγους υγιεινής, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

Στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών κλειστά θα μείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις δημοτικές ενότητες Συκεών και Αγίου Παύλου. Στη δημοτική ενότητα Νεάπολης κλειστά θα παραμείνουν το Πειραματικό Γυμνάσιο, το Πειραματικό Λύκειο, το 2ο ΓΕΛ το ΕΠΑΛ, το 4ο Γυμνάσιο και 5ο Γυμνάσιο, ενώ όλα τα υπόλοιπα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Ανοιχτοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Λόγω της μεγάλης βλάβης του κεντρικού αγωγού της ΕΥΑΘ και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγιεινής μαθητών και εκπαιδευτικών, ο Δήμος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε ότι σήμερα, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, τα σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου θα παραμείνουν κλειστά. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά επίσης τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΔΟΠΠΑΩ και τα ΚΔΑΠ της Δ.Ε. Ωραιοκάστρου.

Διευκρινίζεται ότι τα σχολεία που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Μυγδονίας και Καλλιθέας, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον Δήμο Παύλου Μελά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στα οποία δεν θα έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση με την έναρξη του ωραρίου. Ο δήμος καλεί τους γονείς και κηδεμόνες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή να ενημερωθούν κατά την πρωινή προσέλευση από τις διευθύνσεις των σχολείων.

Λόγω των προβλημάτων υδροδότησης δεν λειτούργησαν χθες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αναγνωστήρια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στ. Καλαφάτης: Τι ακριβώς έγινε και η Θεσσαλονίκη είπε το νερό – νεράκι;

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή το πρόβλημα λειψυδρίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, το οποίο προέκυψε λόγω βλάβης σε κεντρικό αγωγό της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ Α.Ε.).

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, με την ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης ζητά να πληροφορηθεί αν αληθεύουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το πρόβλημα διαρροής ήταν γνωστό εδώ και τρεις μήνες, καθώς και το πώς θα υπάρξει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον, αφού η ίδια η εταιρία, με ανακοινώσεις της, κάνει λόγο για «πεπαλαιωμένο δίκτυο».

Κ. Καραμανλής: Είναι ντροπή, εν έτει 2018, να μένει μια πόλη για 4 μέρες χωρίς νερό

«Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας, με το μισό του υπουργικό συμβούλιο, βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη τάζοντας και πάλι μεγάλα έργα, κατέρρεε το δίκτυο υδροδότησης της πόλης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας το γεγονός η συμπρωτεύουσα παραμένει χωρίς νερό για τέσσερις ημέρες.

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής τονίζει ότι «είναι ντροπή, εν έτει 2018, να μένει μια πόλη για 4 μέρες χωρίς νερό» και καλεί τον πρωθυπουργό «να αφήσει τα μεγάλα λόγια κι ας ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, εκτός αν φροντίζει να ξεκινήσει για κάποιους νωρίτερα η Εβδομάδα των Παθών».

Φωτογραφίες: Intime News