ΓΓ Επικοινωνίας-Ενημέρωσης: Στόχος μας η βιωσιμότητα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων

ΓΓ Επικοινωνίας-Ενημέρωσης: Στόχος μας η βιωσιμότητα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, παραβρέθηκε το Σάββατο στην Πρέβεζα για το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας.

Στην παρέμβασή του, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, αφού ξεκίνησε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αποστολή που εκπληρώνουν τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, πριν από το 35 χρόνια, μετά από αγώνες των τότε δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών, έσπασαν τα τείχη της μονοκρατορίας των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άνοιξαν τις μεγάλες λεωφόρους του πλουραλισμού και της πολυφωνίας στη χώρα μας.

Η πρωτοπορία της δημοτικής ραδιοφωνίας έχει μια ιδιαίτερη ιστορική χροιά. Η Ελλάδα μας έχει ιδιαίτερη σχέση με το ραδιόφωνο. Νομίζω ότι το πλήθος των ραδιοφωνικών σταθμών στην Ελλάδα - που κακά τα ψέματα, οδήγησε σε ένα ανεξέλεγκτο ραδιοφωνικό τοπίο - μαρτυρά ακριβώς αυτό: Τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ραδιόφωνο, αλλά και τον πλουραλισμό των Μέσων και την πολυφωνία που υπάρχει στην Ελλάδα.

Ειδικά, δε, η δημοτική ραδιοφωνία, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ενημέρωση του δημότη, μέσα από ένα πραγματικά δημόσιο ραδιόφωνο, που δεν αποσκοπεί στο κέρδος, αλλά στην τοπική ενημέρωση. Οι τοπικές κοινωνίες απέκτησαν τη δική τους φωνή, είχαν τη δυνατότητα να εκφραστούν καλύτερα, να ψυχαγωγηθούν και να ενημερωθούν από τους δικούς τους ανθρώπους…»

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τονίζοντας: «Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει σε τάξη όλο το αχανές ραδιοφωνικό τοπίο της χώρας και τα ζητήματα της αδειοδότησής τους, οπότε είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν, σε αυτή τη συγκυρία, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα δημοτικά ραδιόφωνα και κατ’ επέκταση τα δημοτικά ΜΜΕ συνολικά».

«Επιπλέον, καθώς δεν υφίσταται δυστυχώς ομοιογένεια επί του νομοθετικού καθεστώτος που διέπει τις δημοτικές ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς, είτε ως Ανώνυμες Εταιρείες, είτε χωρίς νομική αυτοτέλεια, καθώς ανήκουν σε άλλες επιχειρήσεις των Δήμων ή απευθείας στον ίδιο το Δήμο, είτε ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της υπαγωγής των δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοφωνίας σε ενιαίο νομικό καθεστώς λειτουργίας», υπογράμμισε.

«Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε, η άμεση σύσταση ομάδας διοίκησης έργου (ΟΔΕ) από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία θα εξετάσει όλες τις προτάσεις, ώστε να καταλήξει, ελπίζουμε μέσα στον μήνα, στην πλέον ενδεδειγμένη λύση. Βασικός στόχος μας είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της λειτουργίας των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων της χώρας μας», επισήμανε.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε:

«Θέλω να συγχαρώ την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ελλάδας, που αν και νεοσύστατη, φαίνεται ιδιαίτερα δυναμική και έτοιμη να διεκδικήσει την επίλυση προβλημάτων που την ταλανίζουν. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όχι μόνο για να ανταποκριθούμε στην τιμητική σας πρόσκληση, αλλά για να σας δούμε από κοντά, να σας ακούσουμε με προσοχή και να λάβουμε υπόψη μας τις προτάσεις σας, σε σχέση με τις επικείμενες πρωτοβουλίες μας, ώστε οι όποιες μελλοντικές ρυθμίσεις να λειτουργήσουν προς όφελος των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, Νικόλαος Ζεϊμπέκης, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διοργανώθηκε με επιτυχία το συνέδριό μας. Είναι η πρώτη φορά που παρίσταται εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο συνέδριό μας και η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη, μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Ο Γενικός Γραμματέας μας ενημέρωσε για τις προθέσεις της Κυβέρνησης να επιλυθούν τα ζητήματα και προς την κατεύθυνση αυτήν αποσκοπεί η συνεργασία μας».

Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν: ο δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας του Νομού Πρέβεζας, Στέργιος Γιαννάκης, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κ.κ Χρυσόστομος, ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, Πρόεδροι Επιμελητηρίων, καθώς και διοικήσεις και εργαζόμενοι από όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις της χώρας.