Γερμανία-Τουρκία: Οι αστυνομίες των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι διέλυσαν ένα δίκτυο διακινητών μεταναστών

Γερμανία-Τουρκία: Οι αστυνομίες των δύο χωρών ανακοίνωσαν ότι διέλυσαν ένα δίκτυο διακινητών μεταναστών

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι διέλυσαν ένα δίκτυο διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο, στη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα χαράματα στην Τουρκία και τη Γερμανία.

Πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στη Γερμανία έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε έξι γερμανικές περιφέρειες, δήλωσε ο αρχηγός της γερμανικής αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν. Οι ύποπτοι είναι στην πλειονότητά τους Σύροι.

Στην Τουρκία, στη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη , την Άγκυρα και τη Μερσίνα, "τριάντα πρόσωπα συνελήφθησαν και εκατοντάδες Σύροι και άνθρωποι που διαφεύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο (...) σώθηκαν από την εκμετάλλευση μιας βάναυσης συμμορίας", δήλωσε ένας υψηλόβαθμος τούρκος αστυνομικός, ο Μεχμέτ Λεκεσίζ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Πότσδαμ, κοντά στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Ρόμαν, οι διακινητές αυτοί ήταν υπεύθυνοι για ένα δίκτυο που μετέφερε μετανάστες μέχρι την Ιταλία με επισφαλή πλεούμενα, που μερικές φορές δεν είχαν καν πλήρωμα. Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι διέπλευσαν έτσι τη Μεσόγειο, επιτρέποντας στους διακινητές να βάλουν στην τσέπη συνολικά "9,5 εκατ. δολάρια" (8,7 εκατ. ευρώ).

"Δεν πρόκειται για μια αλτρουιστική επιθυμία να βοηθήσουν στη διαφυγή, αλλά για επιθυμία να βγάλουν χρήματα", υπογράμμισε, αναφέροντας ότι κάθε πρόσφυγας πλήρωσε από 4.500 έως 6.000 δολάρια.

Το δίκτυο οργάνωνε διάπλους προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς. Κατά τις επιχειρήσεις στη Γερμανία κινητοποιήθηκαν περισσότεροι από 490 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και επίλεκτοι των μονάδων GSG9 και BFE.

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, το δίκτυο λειτουργούσε επίσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα και "η κοινή έρευνα που άρχισε τον Ιανουάριο του 2015 ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία".

Η Γερμανία θεωρεί τον αγώνα κατά των δικτύων των διακινητών και τη συνεργασία με την Τουρκία απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της γερμανοτουρκικής επιχείρησης έγινε πριν από την πρώτη διακυβερνητική γερμανοτουρκική διαβούλευση στο Βερολίνο, κατά την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα μιλήσουν κυρίως για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ