Γερμανία: Κέντρα υποδοχής προσφύγων αντί "Ζωνών Τράνζιτ"

Γερμανία: Κέντρα υποδοχής προσφύγων αντί "Ζωνών Τράνζιτ"

Στην δημιουργία τριών έως πέντε κέντρων υποδοχής προσφύγων εντός της Γερμανίας αντί των «Ζωνών Τράνζιτ» που συζητούνταν τις προηγούμενες ημέρες κατέληξαν απόψε οι Αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τα κέντρα θα έχουν ως αποστολή την γρήγορη εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου για μετανάστες που δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο και αφορούν κυρίως ανθρώπους προερχόμενους από τα Βαλκάνια. Σε αυτά τα κέντρα δεν θα υπάρχουν «στοιχεία κράτησης» ωστόσο εάν κάποιος καταγεγραμμένος επιλέξει να απομακρυνθεί, θα χάνει το δικαίωμά του στις παροχές κοινωνικής πρόνοιας.

Η απόφαση ερμηνεύεται από τα γερμανικά ΜΜΕ ως «ήττα» της Χριστιανικής Ένωσης και κυρίως των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ, καθώς ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που απέρριπταν τις «Ζώνες Τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία, κάνοντας λόγο για «φυλακές».

Οι τρεις αρχηγοί αποφάσισαν ακόμη την αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν την επανένωση των οικογενειών για όσους δεν πληρούν τους όρους χορήγησης ασύλου, καθώς θα πρέπει να περιμένουν δύο χρόνια πριν τους επιτραπεί να τους ακολουθήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ