Γερμανία: Η δικαιοσύνη άρχισε έρευνα σε βάρος του ιδρυτή του PEGIDA για δυσφήμηση

Γερμανία: Η δικαιοσύνη άρχισε έρευνα σε βάρος του ιδρυτή του PEGIDA για δυσφήμηση

Η εισαγγελία της Δρέσδης διεξάγει έρευνα σε βάρος του ιδρυτή του αντιισλαμικού κινήματος PEGIDA για συκοφαντική δυσφήμηση, έγινε γνωστό σήμερα, δύο ημέρες αφότου ο Λουτς Μπάχμαν συνέκρινε τον Χάικο Μάας, τον ομοσπονδιακό υπουργό Δικαιοσύνης της Γερμανίας, με τον Γιόζεφ Γκέμπελς, τον αρμόδιο για την προπαγάνδα του ναζιστικού καθεστώτος.

Μιλώντας στους συμμετέχοντες σε μια διαδήλωση στη Δρέσδη τη Δευτέρα, στην οποία σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν μέρος περίπου 8.000 άνθρωποι, ο Μπάχμαν είπε πως ο Μάας είναι ο «χειρότερος» προπαγανδιστής που έχει εμφανιστεί στη Γερμανία μετά τον Γκέμπελς και τον Καρλ-Έντουαρντ φον Σνίτσλερ, έναν σχολιαστή της κρατικής τηλεόρασης της άλλοτε ΓΛΔ που επέκρινε συχνά τις δυτικές κυβερνήσεις και τα δυτικά ΜΜΕ.

Η δήλωση αυτή προστέθηκε σε μια σειρά προκλητικών σχολίων στις εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις της οργάνωσης «Ευρωπαίοι Πατριώτες Εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης». Πριν από δύο εβδομάδες, ένας από τους ομιλητές σε συγκέντρωση του κινήματος αυτού προκάλεσε επίσης σάλο όταν είχε «αστειευτεί» λέγοντας πως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης «δυστυχώς δεν λειτουργούν πια».

Η κρίση των προσφύγων με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία έχει αυξήσει τη δημοτικότητα του PEGIDA στη Δρέσδη κι έχει εγείρει φόβους περί δράσης της ακροδεξιάς. Ευρύτερα, μεγάλο μέρος των Γερμανών ψηφοφόρων εμφανίζεται να ανησυχεί για τον τρόπο που η Γερμανία θα αντεπεξέλθει στην τεράστια εισροή προσφύγων—φέτος το Βερολίνο αναμένει να υποδεχθεί έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική για να σωθούν από πολέμους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στις τάξεις των οποίων ανήκει ο Μάας, εξέφρασαν αγανάκτηση για το σχόλιο του Μπάχμαν. Η Γιασμίν Φαχίμι, η γενική γραμματέας του SPD, του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Λουτς Μπάχμαν δόλιες και απεχθείς.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Δρέσδης επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει έρευνα για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο Μπάχμαν αντέδρασε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, διαμηνύοντας ότι δεν θα ανεχθεί να τον «φιμώσουν»: «Δεν πάνε το Κόμμα της Σαρίας (SPD) και ο Τύπος όλος... να απαιτήσουν να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες έρευνες, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΦΙΜΩΣΕΤΕ! Θα συνεχίσω να λέω ανοιχτά τι πιστεύω», έγραψε.

Ο Μπάχμαν αντιμετωπίζει ήδη χωριστή έρευνα της εισαγγελίας της Δρέσδης για υποκίνηση μίσους, εξαιτίας μιας ανάρτησής του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης πέρυσι, στην οποία αναφερόταν στους πρόσφυγες και στους αιτούντες άσυλο χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «ζώα» και «ποταποί».

Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της δίκης του.

Ο Μπάχμαν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από την ηγεσία του PEGIDA νωρίτερα φέτος, μετά τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας στην οποία πόζαρε με κούρεμα και μουστάκι παρόμοιο με εκείνο του Χίτλερ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τότε έντονες αντιδράσεις και να ξεσπάσουν έριδες εντός του κινήματος. Αλλά η υπόθεση εξατμίστηκε, καθώς στο μεταξύ πήρε τεράστιες διαστάσεις η κρίση των προσφύγων.

Το ποσοστό δημοτικότητας της Μέρκελ και των συντηρητικών πέφτει λόγω των κυβερνητικών χειρισμών για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, ενώ αντιθέτως ανεβαίνει το ποσοστό του αντιμεταναστευτικού, αντιευρωπαϊκού κινήματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ