Γέλεν: Προς μπλόκο στην πληρωμή του χρέους της Ρωσίας στις ΗΠΑ

Γέλεν: Προς μπλόκο στην πληρωμή του χρέους της Ρωσίας στις ΗΠΑ

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη τεράστιο αντίκτυπο.

«Η Ρωσία βιώνει ύφεση, υψηλό πληθωρισμό, οξείες προκλήσεις στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα και  αδυναμία να προμηθευτεί τα υλικά και τα προϊόντα που χρειάζονται για να στηρίξουν τον πόλεμο ή την οικονομία τους», είπε η Γέλεν σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Βόννη, Γερμανία.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προσέθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απίθανο να επεκτείνουν μια άδεια που θα λήξει σύντομα και η οποία επιτρέπει στη Ρωσία να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων της στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην αθέτηση του χρέους της.

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει τις διεθνείς της πληρωμές ομολόγων, παρόλο που οι δυτικές κυρώσεις απαγορεύουν τις συναλλαγές με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα ή το εθνικό ταμείο περιουσίας της Ρωσίας. 

Η Μόσχα αντιμετωπίζει τώρα μια προθεσμία στις 25 Μαΐου, όταν η άδεια των ΗΠΑ που της επιτρέπει να πραγματοποιεί πληρωμές στους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ πρόκειται να λήξει. Η Γέλεν, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βόννη εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν τη λήξη της άδειας, είπε: «Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο να συνεχιστεί». 

"Εάν η Ρωσία δεν είναι σε θέση να βρει έναν τρόπο να πραγματοποιήσει αυτές τις πληρωμές, και τεχνικά αθετήσει το χρέος της, δεν νομίζω ότι αυτό αντιπροσωπεύει πραγματικά μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση της Ρωσίας. Είναι ήδη αποκομμένη από τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων ." Η Ρωσία δεν έχει αθετήσει το εξωτερικό της χρέος μετά την επανάσταση του 1917 και αξιολογήθηκε ως επενδυτική βαθμίδα μέχρι την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.