Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης: Πλαστό το διαβατήριο του Σύρου πρόσφυγα

Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης: Πλαστό το διαβατήριο του Σύρου πρόσφυγα

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για της αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας Κριστιάν Τομπιρά, το διαβατήριο σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στη σορό ενός από τους τζιχαντιστές τρομοκράτες στο Σταντ ντε Φρανς, ήταν πλαστό.

Μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για τεράστια βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων στην Τουρκία. Ο Γιάννης Μουζάλας επισήμανε επίσης την Κυριακή πως το διαβατήριο φαίνεται πως ανήκει σε έναν 25χρονο σύρο με ονοματεπώνυμο Αχμέντ Αλμοχαμάντ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, αφού ταξίδεψε στα ελληνικά παράλια από την Τουρκία, μαζί με 198 άτομα.

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το skai.gr ότι οι γαλλικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει τρεις από τους επτά νεκρούς δράστες των επιθέσεων. Ο ένας είναι γάλλος αλγερινής καταγωγής που ζούσε στο Παρίσι και οι άλλοι δυο γάλλοι που διέμεναν στο Βέλγιο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, προτού να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διεισδύσει μεταξύ των προσφύγων και εκμεταλλεύονται την κρίση αυτή, επισημαίνει στο μεταξύ η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο του συντάκτη της για θέματα μετανάστευσης Πάτρικ Κίνγκσλεϊ.

Στο άρθρο, που τιτλοφορείται "Γιατί το διαβατήριο του Σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στο χώρο επίθεσης στο Παρίσι πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη", η εφημερίδα σημειώνει ότι θα πρέπει όλοι να περιμένουν μέχρι να γίνουν γνωστά τα γεγονότα, προτού συνδέσουν τις επιθέσεις αυτές με την προσφυγική κρίση.

Ο πρώτος λόγος, είναι γενικός: σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος έχει επικρίνει τους πρόσφυγες που φεύγουν στην Ευρώπη. "Στην πραγματικότητα (το ΙΚ) απεχθάνεται τους ανθρώπους που φεύγουν από τη Συρία για την Ευρώπη. Υπονομεύεται το μήνυμά του ότι το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είναι ένα καταφύγιο", σχολίασε ο αναλυτής θεμάτων που άπτονται του τζιχάντ, Άαρον Ζέλιν. Είναι επομένως απίθανο η πλειοψηφία των Σύρων που φεύγουν για την Ευρώπη να είναι υποστηρικτές του ΙΚ, αφού η πράξη τους αυτή παραβιάζει καταφανώς το δόγμα της οργάνωσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι πιο συγκεκριμένος. Οι ερευνητές θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι το συριακό διαβατήριο το έφερε όντως ο δράστης και όχι κάποιος περαστικός. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος αιγυπτιακού διαβατηρίου θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν μεταξύ των τρομοκρατών, όμως αποδείχτηκε ότι δεν ήταν παρά ένα τραυματισμένο θύμα. Κατόπιν, θα πρέπει να διαπιστώσουν με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν και ο νόμιμος κάτοχος του διαβατηρίου.

Είναι πιθανόν, συνεχίζει η εφημερίδα, το διαβατήριο να έχει κλαπεί ή να είναι πλαστό, όπως εκείνο που κατάφερε να φτιάξει πρόσφατα ένας Ολλανδός δημοσιογράφος, με το όνομα του... πρωθυπουργού της Ολλανδίας.

Ένα τρίτο γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι το διαβατήριο βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Οι αναλυτές, σύμφωνα με τον Guardian, θεωρούν παράξενο ο βομβιστής να θυμήθηκε να το πάρει μαζί του, ιδίως εφόσον δεν επρόκειτο να επιστρέψει ζωντανός. "Γιατί ένας τζιχαντιστής που απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις σύγχρονες ιδέες περί υπηκοότητας να πάρει το διαβατήριό του σε μια αποστολή αυτοκτονίας;" διερωτήθηκε μέσω του Tweeter ο αναλυτής σε θέματα ισλαμιστικού εξτρεμισμού Τσάρλι Γουίντερ.

Μια θεωρία είναι ότι το ΙΚ ελπίζει να στρέψει την Ευρώπη εναντίον των Σύρων προσφύγων, γιατί έτσι θα ενισχυόταν η ιδέα του χάσματος μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και θα έπειθε τους Σύρους ότι το χαλιφάτο είναι αυτό που μπορεί να τους προστατεύσει.

Μουζάλας: Πιθανόν να έχουν περάσει τρομοκράτες από την Ελλάδα

 
«Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αποκλείσει να έχουν περάσει και τρομοκράτες από την Ελλάδα» παραδέχθηκε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

«Στην Ελλάδα, τη Σερβία, την Κροατία διαπιστώθηκε (σ.σ ο Σύρος), μετά είχε άλλες τέσσερις διαδρομές και δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένος. Δεν είναι κατηγορία για τις άλλες χώρες, είναι έπαινος σε εμάς» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Έκανε δε λόγο για τεράστια βιομηχανία με πλαστά διαβατήρια στην Τουρκία, στον απόηχο της δήλωσης της υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας ότι το διαβατήριο σύρου πρόσφυγα που βρέθηκε στη σορό ενός από τους τρομοκράτες ήταν πλαστό.

Ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι ακροδεξιά στοιχεία θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το τρομοκρατικό χτύπημα εις βάρος των προσφύγων. «Ευτυχώς και η Μέρκελ και ο Γιούνκερ έχουν αντιταχθεί σε αυτές τις μειοψηφικές απόψεις» επισήμανε.

«Σαν να ήταν Βέλγος ο τρομοκράτης και να πληρώσουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα όλοι οι Βέλγοι... Είναι ανοησία, πρέπει όμως να γίνουν πιο προσεκτικοί οι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας» τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα στην Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα οι έλεγχοι των προσφύγων, και με μεγαλύτερη αξιοπιστία. «Στη θάλασσα δεν μπορεί να γίνει έλεγχος, στη θάλασσα κάνεις διάσωση, στη θαλασσινά σύνορά μας δεν μπορούμε να κάνουμε αποτροπή» εξήγησε.

«Τα hotspot προχωράνε, είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, δεν θέλουμε να φτιάξουμε τεράστια γκέτο, αυτό δημιουργεί δυσκολίες, προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι έως το τέλος του χρόνου» τόνισε ακόμη.

«Είναι προς τιμήν της χώρας μας που κάτω από τρομακτικά αντίξοες συνθήκες γίνονται έλεγχοι... Αξιοποιούμε στο έπακρο τα εργαλεία που έχουμε, και ζητάμε κι άλλα αλλά δεν είναι επαρκή. Έχουμε 50 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, ζητήσαμε 100 και δεν μας έχουν δοθεί. Έχουμε 309 άνδρες έχουμε ζητήσει 640 για ταυτοποίηση» σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ερωτηθείς εξάλλου για τη δήλωση Πολωνού αξιωματούχου που ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο υπουργός δήλωσε πως «παρεμβαίνουμε πολιτικά ώστε να μη κλείσουν τα σύνορα». «Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας ώστε να υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα» σχολίασε.