Γαλλία: Συνάντηση Macron- Castaner σήμερα το μεσημέρι

Γαλλία: Συνάντηση Macron- Castaner σήμερα το μεσημέρι

Τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron πρόκειται να συναντήσει σήμερα το μεσημέρι στις 15,30 (ώρα Ελλάδας) ο Christophe Castaner, ο οποίος εξελέγη το Σάββατο, επικεφαλής του κόμματος της πλειοψηφίας LREM.

Σήμερα, ο Christophe Castaner θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ, με την τριπλή ιδιότητα : του γενικού αντιπροσώπου του LREM, του υφυπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης με τον πρόεδρο, είναι η απόφαση αντικατάστασής του, στη μία τουλάχιστον από τις ιδιότητές του, αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, με έναν αναμενόμενο μίνι- ανασχηματισμό.

Σε ό,τι αφορά στην άλλη του ιδιότητα, (του υφυπουργού), ο Κ. Castaner έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία του να παραμείνει στην κυβέρνηση, παράλληλα με τη διεύθυνση του κόμματος. Το θέμα όμως, έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από βουλευτές της πλειοψηφίας, που τάσσονται κατά της «συσσώρευσης» χαρτοφυλακίων στην πολιτική. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι δεν θα πρέπει το LREM να συνεχίσει παλιές κομματικές τακτικές.

Μετά την εκλογή του το Σάββατο το βράδυ, ο Κ. Christophe Castaner αναγνώρισε ότι η υπόθεσή του δεν είχε ακόμα ξεκαθαρισθεί και ότι «ανήκει στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό να αποφασίσουν» για το εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που ο Em.Macron αποφασίσει να μην τον διατηρήσει στην κυβέρνηση, τότε ο ανασχηματισμός θα είναι πολύ πιο σημαντικός, από τον μίνι-ανασχηματισμό που περιμένουμε σήμερα, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τα άτομα που από μέρες φέρονται ως πιθανοί αντικαταστάτες του Κ. Castaner στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης είναι :

ο Benjamin Grivo (40 ετών) υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομίας, βασικό στέλεχος του κινήματος, που για ένα χρονικό διάστημα θεωρείτο ότι σε αυτόν επρόκειτο να αναθέσει ο Em.Macronτο κόμμα. Ο Julien Denormandie (37 ετών) υφυπουργός Εδαφικής Συνοχής μοιάζει επίσης να έχει σημαντικές πιθανότητες.

Παράλληλα κυκλοφορούν τα ονόματα του Sebastien Lecornu (31 ετών ) υφυπουργού για την οικολογική μετάβαση αλλά, και του Gerald Darmanin (35 ετών) υπουργού Προϋπολογισμού.

Πιστός στην τακτική που ακολουθεί από την αρχή της θητείας του ο Em. Macron  δεν έχει αφήσει καμία διαρροή για την τελική προτίμησή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία SOOC